Foto: TT

Jimmie Åkessons sjukskrivning förlängs

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare kommer inte att återvända till posten i december. Enligt Jimmie Åkessons pressekreterare Henrik Vinge förlängs sjukskrivningen till den sista januari 2015.

Åkesson skulle enligt ett tidigare utlåtande vara sjukskriven till den sista november – men efter läkares bedömning förlängs sjukskrivningen nu ytterligare ett par månader.

– Jag känner inte till detaljerna. Men det är inget oväntat, vi räknade med det. Han är sjukskriven tills han blivit frisk, säger Vinge till SVT Nyheter.

Jimmie Åkesson sjukskriven

Finns det risk för att den förlängs ytterligare?

– Ja, som sagt ingen kan veta hur lång tid det tar.

Förra veckan skrev Åkesson i partiets tidning om sin sjukskrivning och att han ”behöver ta paus på riktigt” och ”ladda om”.

Karlsson fortsätter vikariera

Jimmie Åkesson sjukskrevs den 17 oktober, kort efter valet, på obestämd tid på grund av utmattningssyndrom. SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson, som hoppat in för Åkesson, fortsätter nu att vikariera som partiledare.

– Det är klart att varje månad som vi är utan Jimmie är ett avbräck men jag är ändå trygg i förvissningen om att vi kommer att klara av det här. Vi är många som delar på hans arbetsuppgifter, säger Karlsson till TT.

Att sjukskrivningen förlängs innebär att Åkesson missar partiets kommundagar i början av december och partiledardebatten i januari. Han missar även budgetomröstningen i riksdagen den 3:e december, där SD kan få en avgörande roll och har hotat att fälla regeringens budget.

Men Åkesson har ändå sista ordet om hur SD ska rösta, har Karlsson sagt till Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jimmie Åkesson sjukskriven

Mer i ämnet