Enligt Justitiekanslern Mari Heidenborg så kan bröderna i Kevinfallet ta sitt skadeståndsanspråk vidare. Foto: TT

JK: Bröderna kan ta frågan vidare

Uppdaterad
Publicerad

De två friade bröderna i det uppmärksammade Kevinfallet beviljas inget skadestånd av Justitiekanslern.

Men hoppet för dem har inte runnit ut.

– Ett alternativ är att vända sig till domstol och stämma staten, säger justitiekanslern Mari Heidenborg till SVT Nyheter.

Christian Karlsson och Robin Dahlén säger till SVT Nyheter Värmland att de är chockade över beskedet och att de nu ska överlägga med sina advokater.

Bröderna yrkade på totalt 20 miljoner kronor i skadestånd, 10 miljoner vardera.

Fallet Kevin

I sitt beslut skriver Justitiekanslern att en förutsättning för skadestånd är att fordringen inte är preskriberad, något som sker efter tio år.

Kan ta saken till regeringen

Men enligt Justitiekanslern Mari Heidenborg är beslutet att avslå brödernas skadeståndsanspråk inte är en slutlig prövning av sakfrågan.

Enligt henne finns det nu två vägar för bröderna att gå.

– De kan vända sig till regeringen för att få ersättning ex gratia, trots att det inte finns förutsättningar för skadestånd. Men det är inget jag beslutar om, säger Mari Heidenborg till SVT Nyheter.

– Ett annat alternativ är att vända sig till domstol, stämma staten på skadestånd och därmed få prövat om ärendet är preskriberat eller inte – eller om det finns andra förutsättningar för skadestånd. Mitt beslut är alltså ingalunda något slutligt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet