Efter att SVT sänt serien om fallet Kevin, där två små bröder anklagades för mord, säger justitiekansler Anna Skarhed att det nu är viktigt att få klarhet i vad som verkligen hände. Foto: SVT

JK vill inte ha tillsynsmyndighet för polisen

Publicerad

Justitiekansler Anna Skarhed säger i Agenda om fallet Kevin att så skulle det inte kunna gå till i dag. Hon säger också att hon inte vill ha en tillsynsmyndighet för polisen, hon vill i stället ha mer öppenhet.

Efter att SVT:s Dokument Inifrån sänt en serie i tre avsnitt om fallet Kevin, där två små pojkar för 20 år sedan anklagades för mord på en fyraårig pojke, har många varit upprörda framför allt över polisens förhörsmetoder.

Justitiekansler Anna Skarhed har till uppgift bland annat att kontrollera att myndigheterna följer lagen. Hon har inte själv sett serien men säger i Agenda att hon har följt debatten kring den och att hon kan konstatera att så här skulle inte förhör med barn gå till i dag.

Fallet Kevin

– Alla är överens om att så gör vi inte i dag. Man förhör inte barn på det sättet.

Varför skulle det inte kunna ske i dag?

– I dag skulle jag uppfatta det som otänkbart att inte ha med en förälder eller annan vuxen som barnet litar på. Men jag vet också som domare att förhör med barn är väldigt svårt, säger Anna Skarhed i Agenda.

LÄS MER: Leif GW om polisens förhör: ”Skyldiga till tjänstefel”

LÄS MER: Rättspsykolog om förhören: ”Polisen torterar pojkarna”

Hon lägger till att ”de som har gjort det här har inte gjort det för att ställa till med elände eller vara elaka, de har gjort det efter bästa förmåga”.

Därför vill JK inte ha tillsynsmyndighet

Anna Skarhed får också frågan om varför hon varit emot ett utredningsförslag om att inrätta en oberoende myndighet för att granska polisens arbete.

– Jag sa nej till att ha en särskild myndighet som gör det. Min bild är det är lätt att den myndigheten får ett eget intresse i att göra tillsyn som inte är tjänligt, säger Anna Skarhed.

Ett annat skäl till att hon inte vill ha en tillsynsmyndighet är att hon menar att det kan bli en motsättning mellan myndigheten och den som ska granskas.

– Vilka skulle sitta i den myndigheten? Det skulle kanske vara gamla poliser, statsvetare. Jag tror det lätt blir så att de inte kan tillräckligt om verksamheten för att relevant kunna kritisera, säger Anna Skarhed.

Vill uppmuntra till öppenhet

Hon tror även att det finns en risk att den verksamhet som ska granskas sluter sig samman och säger att ”de där sitter där ute och kritiserar oss och det gillar vi inte och det tar vi inte till oss”.

– Min bild är att vi i stället ska uppmuntra myndigheterna till öppenhet att ta emot kritik och att själva vilja ta itu med det, säger hon.

Hon tycker att det är en styrka för svenskt rättsväsende att åklagare nu bestämt sig för att ta upp fallet Kevin igen.

Men det är ju tack vare ett tips och sedan journalisternas jobb?

– Ja men om rättsväsendet då gjorde en felaktig bedömning så är det svårt att se hur vi på något annat sätt skulle kunna komma tillrätta med det än att det kommer upp till en diskussion, säger Anna Skarhed.

”Viktigt få klarhet i vad som hände”

De båda bröderna som anklagats för mordet på fyraårige Kevin vill bli rentvådda. Frågan om de kan få skadestånd eller ej kommer så småningom att hamna på Anna Skarheds bord.

– Den frågan får övervägas då och jag kan inte svara på den i dag. Problemet är att det som har hänt har hänt och det har drabbat dem väldigt hårt. Det viktiga nu är att se framåt, hur kan vi hjälpa dem? Kan vi ge dem stöd från samhällets sida på något sätt?

LÄS MER: Åklagaren: Beslut tidigast i höst

Hon konstaterar att det som hänt inte kan göras ogjort men att vi kan försöka få klarhet i vad som hände.

– Det är viktigt och jag uppfattar att åklagare och polis har tagit det på allvar, säger Anna Skarhed.

”Måste tro att institutioner vill oss väl”

Du sade i en intervju för ett par år sen att ”Jag vill tro att staten är god. Jag vill inte att man ska hamna i det som andra länder har hamnat i, där polisen ses som en ond makt.” Är inte problemet ibland det motsatta, att människor har sådan respekt för polisen i Sverige att man inte ifrågasätter? Kan det inte vara ett problem att vi tror att makten och staten och polisen är goda?

– Misstro och brist på tilltro till institutioner och till varandra är något som slår sönder ett samhälle. Vi måste gemensamt tro att vi har institutioner som vill oss väl. Men självklart ska vi inte okritiskt acceptera. I fallet Kevin vet inte jag hur diskussionen gick då i medierna eller om någon ifrågasatte den här slutsatsen. I efterhand kan man säga att det borde man ha gjort, säger justitiekansler Anna Skarhed.

Hon säger också att det är svårt att se i dag att det skulle finnas någon sådan överdriven respekt för någon institution.

Se hela intervjun med justitiekansler Anna Skarhed i Agenda söndag 21 maj kl 21.15 i SVT2 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet