Johan Gieseckes coronaråd: ”Gå ut i vårsolen”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu sitter många svenskar hemma i självvald karantän utan att lämna hemmet – något som faktiskt kan vara farligt för hälsan, enligt Johan Giesecke, smittskyddsexpert och rådgivare åt Världshälsoorganisationen. Han har ett annat råd: gå ut i vårsolen.- Ta med dig en termos och sätt dig på en parkbänk, säger han i Morgonstudion.

I dessa coronatider kan många känna sig oroliga för att gå ut, och i stället välja att stanna hemma. Det är alltså något Johan Giesecke starkt avråder ifrån.

– Det är väldigt många som sitter hemma och det ska ni inte göra. Ni ska gå ut och promenera i vårsolen. Ta frisk luft. Ta med en kompis och gå på en meters avstånd. Krama inte grannen. Ta med dig en termos och sätt dig på en parkbänk. Det är farligt för hälsan att sitta hemma också, säger han i Morgonstudion.

Gällande alarmismen och offentliga röster som säger att man måste hålla sig helt avskild svarar Johan Giesecke:

– Men det måste man väl kunna om man är ute och går? Man får väl välja en park, runda folk och inte gå på dem.

”Verkar lite överdrivet”

Nyligen införde Tyskland nya regler som stoppar offentliga sammankomster i offentlig miljö med fler än två personer.

– Det verkar lite överdrivet tycker jag. Det här med att smitta utomhus behöver man inte fundera så mycket på. Spridningen utomhus är ju liten, barn är ute på dagis för att inte smitta varandra.

Johan Gisecke säger också att han är säker på att vården kommer att klara utmaningen.

Så när kan man räkna med att coronakrisen är över?

– Det går inte att veta. Men min magkänsla säger att det kommer att börja lugna sig i slutet av maj. Det bygger jag på att jag har hållit på med smittskydd i 40 år. Det här är den femte stora pandemin i världen som drabbar Sverige som jag varit med om, säger han.

Johan Giesecke om Stefan Löfvens tal

I går höll statsminister Stefan Löfven (S) tal till nationen och Johan Giesecke var en av tittarna:

– Jag tycker att det var ett väldigt bra tal. Han pratade om solidaritet och pekade på att vi alla har ett ansvar för att minska spridningen, säger han.

Uppdatering: Efter att artikeln publicerats har det framkommit att Johan Giesecke även har haft ett konsultuppdrag som senior expert för Folkhälsomyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.