Genom att försöka få Johanna att signera i sin bank id-app tänkte bedragarna ta hennes pengar. Foto: AP / Timur Emek

Så försökte bedragare ta Johannas pengar via Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Brunnberg blev utsatt för ett bedrägeriförsök med bank-id när hon gick med i en Facebook-grupp för bostadssökande.
– Jag har alltid tänkt att det kommer ju aldrig hända mig, men jag gick nästan på det, säger Johanna till SVT Nyheter.

24-åriga Johanna Brunnberg ska börja studera i höst och letade som många andra efter en lägenhet. Hon blev medlem i en Facebookgrupp för just uthyrning av lägenheter och började svara på annonser som andra medlemmar lagt ut.

– Det var liksom inga konstigheter. Han ställde relevanta frågor och upplevdes som ärlig. Det var också jättemånga som hade svarat på annonsen. Sen lät det kanske lite för bra för att vara sant, men samtidigt tänker man att alla människor inte vill ruinera en totalt med dyra hyror.

Frågade om kreditkoll

– Han frågade om han fick göra en kreditupplysning och det är ju inget konstigt. Jag vet vad en kreditkoll är men jag har aldrig riktigt vetat hur det går till. Sen ville han att jag skulle godkänna kreditkollen via mitt mobila bank-id. Den kostade bara 90 kr så det är ju inte mycket pengar tänkte jag.

Johanna signerade med sitt mobila bank-id. Då lyckades bedragaren ta sig in på hennes bank och föra över pengar mellan hennes egna konton.

– Sedan sa han att han råkat swisha mig flera tusentals kronor och att jag skulle skicka tillbaka dem till hans nummer. Jag såg att jag hade flera tusen mer än vad jag brukar ha på kontot, och jag tittade inte om något saknades på mitt sparkonto, som egentligen var det konto de fört över pengar ifrån, men jag blev ändå orolig och ringde min bank.

Hamnade hos bedrägericenter

– Banken spärrade mina konton och kopplade mig till bedrägericentret direkt, allt det här hände inom loppet av 30 minuter, säger Johanna.

När hon blev misstänksam började personen bli hotfull och sa att han visste var hon bodde. Hon har polisanmält händelsen och inte hört av bedragarna sedan dess. Johanna vill dock inte vara med på bild då hon ändå känner att situationen var obehaglig.

Utnyttjar människor

– Att ge sig på människor som måste ha tak över huvudet är ju helt absurt. Tänk om jag hade varit en ensamstående mamma som kämpat och sparat ihop pengar för att sedan bli av med allt. Till en början var jag ledsen men nu är jag mer förbannad, säger Johanna Brunnberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer