Efter kritiken: Jag menade islamism – inte islam

Uppdaterad
Publicerad

SD:s partisekreterare Richard Jomshof har flera gånger uttalat sig mycket kritiskt mot islam, och bland annat sagt att islam är ett värre hot än nazismen och kommunismen.

I SVT:s intervjuprogram 30 minuter hävdar han att det handlar om att han blandat ihop ordet islam med islamism, och använt fel begrepp.

Richard Jomshof (SD) har mött stark kritik efter sitt uttalande i SVT:s debattprogram Sverige Möts för ett par veckor sedan, där han kallade islam ”en avskyvärd ideologi och religion”.

I veckans avsnitt av 30 minuter konfronterar programledaren Anders Holmberg honom om uttalandet, och Jomshof menar då att hans inlägg har tagits ur sitt sammanhang.

– Det är uppenbart att jag syftade på en lång rad länder i den muslimska världen där det minst sagt råder ett demokratiskt underskott, där man förföljer oppositionen, där man fängslar och ibland dödar oliktänkande och där kvinnor är andra klassens medborgare, säger han.

”Aldrig varit min poäng”

Jomshof säger att hans uttalande primärt syftar till att diskutera islamistiska länder, inte islam som religion. Han hävdar att han blandat ihop begreppen – och använt ordet islam när han syftat på islamism.

– Jag har aldrig varit ute efter att tala om för en enskild individ vad de har rätt att tro eller tycka, det har aldrig varit min poäng, säger han.

Se delar av intervjun i klippet ovan. Programmet i sin helhet kan du se på SVT2 klockan 21.45 på onsdagskvällen eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.