Jomshof: SD kan komma att ta avstånd från Ungern

Uppdaterad
Publicerad

Efter Stefan Löfvens kritik. I veckans ”30 minuter” svarar SD:s partisekreterare Richard Jomshof på hur partiet ser på utvecklingen i Ungern. Enligt honom kan partiet komma att ta avstånd från landets politik.

Statsminister Stefan Löfven (S) uttryckte i förra veckans 30 minuter en oro för att en regering som stödjer sig på SD skulle leda in Sverige i en ickedemokratisk riktning.

– Föredömet för Sverigedemokraterna är Ungern och Polen, och vi ser vad som händer i Ungern och Polen med demokratin, sa Stefan Löfven i programmet.

I denna veckas avsnitt av 30 minuter bemöter SD:s partisekreterare Richard Jomshof statsministerns uttalande om Ungern och huruvida SD bör ta avstånd.

– Du kan nog förmodligen se en svängning, om man fortsätter på en väg som vi tycker är problematisk, säger Jomshof i programmet.

Borde ni tydligare ta avstånd från utvecklingen i Ungern?

– Det skulle man i så fall kunna diskutera om man kanske ska göra, så absolut.

”Enskilda sakfrågor”

Jomshof understryker att Sverigedemokraterna inte tycker inte att allt som sker i Ungern, eller att allt landet företräder, är bra. Han vill hellre lyfta de nordiska länderna, och säger att det i fallet med Ungern ofta pekas på enskilda sakfrågor

– Jag vet att många av de uttalandena kom just efter 2015, massinvandringsvågen och hur Ungern agerade i det fallet och hur man ställde sig till de krav som EU sedan riktade mot Ungern.

Intern kritik mot samarbete

Richard Jomshof säger att Sverigedemokraterna tittar på de olika partierna ute i Europa, inte minst när det gäller partisammanslutningar, och att det finns kritik inom SD mot ett samarbete med det ungerska regeringspartiet Fidesz, lett av Viktor Orbán, i Europaparlamentet.

– Vi hade en intern diskussion ganska nyligen kopplad till Orbán, vad händer om de till exempel vill söka sig till vår grupp, hur ska vi ställa oss till det? Och jag kan påstå att det inte var odelat positivt, tvärtom riktas det ganska skarp kritik mot ett eventuellt sådant samarbete, säger partisekreteraren i 30 minuter.

Se delar av intervjun i klippet ovan. Programmet i sin helhet kan du se på SVT2 klockan 21.45 på onsdagskvällen eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.