Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) från Almedalen 2017. Foto: TT

Vänsterpartiet vill ha dygnet runt-öppna vårdcentraler

Uppdaterad
Publicerad

För många människor vittnar om att de söker hjälp i vården men möts av långa väntetider eller inte får den vård de behöver, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Därför föreslår partiet i dag dygnetruntöppna vårdcentraler.

Vården är temat under Vänsterpartiets dag i Almedalen. Sverige har en för sjukhustung vård där en stor del av resurserna riktas mot sjukhusen istället för primärvården, sa Jonas Sjöstedt under partiets presskonferens.

Ett stort problem är enligt Sjöstedt det faktum att många vänder sig till akutmottagningar om man insjuknar utanför vårdens öppettider – vilket gör att köerna växer samtidigt som människor skulle kunna få bättre hjälp på vårdcentralen.

– Många vittnar om hur man söker hjälp men inte får hjälp.

LÄS MER: Det här står på spel under årets Almedalen

”Mer ambitiöst och konkret”

Med primärvård dygnet runt tror Sjöstedt att man förutom att minska lasten på akutmottagningarna skulle åstadkomma kortare väntetider, större närhet, mer kontinuitet i vårdkontakten.

Regeringen har redan berättar att man kommer att satsa miljardbelopp på tillgängligheten i just primärvården – men det krävs mer, menar Sjöstedt.

LÄS MER: Tre frågor om Vänsterpartiet med Mats Knutson

– Vårt förslag är mer ambitiöst och konkret. Varje region och varje landsting ska ha primärvård dygnet runt.

Förslaget innebär att partiet vill att landstingen och regionerna ska få ansvar att planera vart man ska lägga ”dygnetrunt-vården”, det gäller alltså inte alla vårdcentraler utan ska anpassas efter hur behovet ser ut runt om i landet.

Kan innebära mer resurser

V-ledaren hade inga besked om vad insatsen kan komma att kosta. Han sa under presskonferensen att den kanske kunde rymmas inom ramen av att flytta resurser från sjukvården till primärvården.

Men man är beredda att slå sig ner vid förhandlingsbordet.

– Det är inte säkert att den här reformen är kostnadsneutral men kräver det extra tillskott så är vi beredda att sätta oss ned och förhandla om detta, sa Jonas Sjöstedt.

LÄS MER: Sjöstedt: Skolvalet bara ett symptom på att skolan inte fungerar

”Man vill gärna träffa en läkare”

Förslaget är ”jättebra”, tycker Johnny Kjäll.

– Då kan man gå dit istället för att belasta akuten, säger han.

Lotta Kjäll håller med.

– Många problem kan man vänta med till nästa dag, men ofta vill man veta vad det är på en gång. Nu kan man ringa 1177, men det känns konstigt med vård över nätet. Man vill hellre träffa en läkare och då är det bra om det finns en lättare akuten innan man söker sig till den riktiga, säger hon.

Johnny och Lotta Kjäll, här med Eddie Kjäll. Foto: SVT

LÄS MER: En majoritet vill ha kvar det fria skolvalet

”Inte rätt väg att gå”

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) säger att regeringen också ser ett behov av att bygga ut primärvården, men att dygnetruntöppna vårdcentraler inte är en lösning när vårdpersonalen redan har det tufft.

”Det största problemet inom vården är just nu bland annat arbetsvillkor och en sjukhustung vård. Det är vad vi i första hand behöver lösa, bygga ut primärvården och satsa på personalens arbetsvillkor och utveckling. Personalen måste ges rimliga förutsättningar att göra sina jobb. Vården börjar och stannar med personalen. Att i det läget kräva dygnetruntöppna vårdcentraler är inte rätt väg att gå. Vi måste börja i rätt ände”, skriver ministern i en kommentar till SVT Nyheter.

Hur vården ska organiseras är regioners och landstingens beslut, säger statsminister Stefan Löfven (S).

– Men däremot har vi ett behov att föra till mer resurser ut till vårdcentralerna. Om vårdcentraler får mer resurser då har människor möjlighet till vård som är närmare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2017

Mer i ämnet