Jonas Sjöstedt på plats i Almedalen. Partiledaren säger till SVT Nyheter att det faktum att majoriteten av väljarna vill ha ett fritt skolval bara är ett symptom på att skolan inte fungerar. Foto: TT

Sjöstedt: Skolvalet bara ett symptom på att skolan inte fungerar

Uppdaterad
Publicerad
Vänsterpartiet vill inte ha ett fritt skolval. Enligt en ny Novusundersökning har man en majoritet av väljarna emot sig, men partiet står fast vid att barn ska kallas till den närmaste skolan. – Skolan ska inte vara en marknad, utan en rättighet, säger partiledare Jonas Sjöstedt (V) till SVT Nyheter.

En majoritet av väljarna, 64 procent svarar i en ny Novus-undersökning som SVT Nyheter gjort inför Almedalsveckan att det är viktigt eller mycket viktigt att få välja sina barns skola.

Vänsterpartiet går tvärt emot väljaropinionen i frågan. Men det är viktigt att förstå varför så många i dag vill kunna välja skola, säger partiledare Jonas sjöstedt.

LÄS MER: En majoritet vill ha kvar det fria skolvalet

– Orsaken är att skolorna har så otroligt olika kvalité, det är egentligen det som är huvudproblemet, man litar inte på den närmaste skolan. Vi vill komma till en situation där man tryggt kan börja i den närmaste skolan och veta att den är lika bra. Så är det Finland, så är det i Norge, men så är det inte i Sverige.

”Skolvalet är bara ett symptom”

För att få med sig väljarna på tåget säger Jonas Sjöstedt att man måste ha en politik som tar skolan åt rätt håll. Vänsterpartiet vill bland annat förstatliga skolan och lyfta de skolor som har dåligt resultat.

LÄS MER: Vänsterpartiet vill ha dygnetruntöppna vårdcentraler

– Vi måste göra något åt vinstintressen och kommersialiseringen. Skulle man lyckas med det så tror jag att många skulle känna att ”jag kan gå i den närmaste skolan” och få lika bra utbildning, mitt barn får en lika bra utbildning. Det är det som är det egentliga problemet, skolvalet är bara ett symptom på vad som hänt med den svenska skolan.

LÄS MER: Tre frågor om Vänsterpartiet med Mats Knutson

Men om det nu är så att en majoritet av väljarna vill se ett fritt skolval – kan ni tänka er att kompromissa med det?

– Vi står fast vid att vi vill se att man normalt kallas till den närmaste skolan, men finns det särskilda skäl som sociala eller att man vill ha en viss profil så måste man kunna göra undantag. Man kan inte tvinga någon som vantrivs djupt i en skola att gå där, det är helt självklart.

LÄS MER: Det här står på spel under årets Almedalen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2017

Mer i ämnet