Jonas Sjöstedt (V) hålelr presskonferens efter beskedet till talmannen Foto: Jessica Gow, TT

Jonas Sjöstedt: Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet har beslutat att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister, säger partiledare Jonas Sjöstedt. Samtidigt hotar han med en misstroendeförklaring om regeringen lägger fram förslag om marknadshyror och försämringar av arbetsrätten.

Vänsterpartiet kommer att avstå i statsministeromröstningen på fredag, vilket innebär att Löfven kommer att tillträda som statsminister.

– Jag har samtalat med Stefan Löfven. Vi har kommit överens om ett antal punkter, om andra inte, säger Sjöstedt.

Regeringsbildningen

Vänsterpartiet har dock beslutat att rikta en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven om regeringen lägger fram förslag om marknadshyror och försämringar av arbetsrätten – punkter som finns med i den överenskommelse som slutits mellan S/MP, C och L.

– Då kommer vi att avsätta Stefan Löfven, säger Jonas Sjöstedt.

Han påminner om när Vänsterpartiet avsatte Ingvar Carlsson (S) 1991.

– Vi har också säkrat att om Stefan Löfven bildar regering kommer Vänsterpartiet att ha politiskt inflytande under mandatperioden – klausulen är historia, säger Jonas Sjöstedt och syftar på den del i överenskommelsen som slår fast att vänstern inte ska ha något inflytande över svensk politik den kommande mandatperioden.

V-ledaren säger också att Stefan Löfven har lovat att försvara de jämlikhetsreformer som Vänsterpartiet fick igenom under den förra mandatperioden om han får bilda regering.

Talmannen Andreas Norlén kommer att nominera en statsministerkandidat klockan 14 i dag. Själva statsministeromröstningen sker på fredag klockan 9.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet