Det var under Jonas Sjöstedts tal i Almedalsparken som han levererade piken mot Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: TT

Sjöstedts känga till Anna Kinberg Batra i Almedalen-tal: ”Aldrig Klara Besked”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterledaren Jonas Sjöstedts Almedalen-tal präglades, precis som partiets hela dag under politikerveckan, till stor del av sjukvårdspolitik och vårdfrågor. Men han tog också tillfället i akt att betona att det ”är skillnad mellan vänster och höger” – och ge Anna Kinberg Batra (M) ett nytt epitet.

– Det är kanske ingen slump att hon brukar kallas för AKB – Aldrig Klara Besked, säger V-ledaren.

Samhället ska vara till för alla, inte bara de rikaste. Det var temat när Jonas Sjöstedts (V) höll tal på Stora scenen i ett småkyligt och molnigt Almedalen på söndagskvällen.

Under talet berättade Sjöstedt bland annat att vårdpersonalens arbetsvillkor ska förbättras, till exempel genom arbetstidsförkortning, vilket ska locka flera till yrket. Han nämnde också förslaget om dygnet runt-öppna vårdcentraler som han presenterade tidigare under dagen.

Almedalen 2017

LÄS MER: Vänsterpartiet vill ha dygnet runt-öppna vårdcentraler

Efter att något senare ha uttryckt en oro över Socialdemokraternas ”dragning högerut” gick han sedan åt de borgliga partiledarna. Annie Lööf (C) beskrev han som ovillig att förhandla medan Jan Björklund (L) enligt Jonas Sjöstedt har fullt upp med interna partistrider.

Han passade sedan på att skämta på Moderatledaren Anna Kinberg Batras bekostnad, något som genererade en del skratt bland den samlade publiken och citerades friskt på Twitter.

– Vad Anna Kinberg Batra riktigt menar med sina inövade repliker är det få som förstår. Det är kanske ingen slump att hon brukar kallas för AKB –  Aldrig Klara Besked, säger V-ledaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet