Foto: Scanpix

SD-topp lämnar riksdagen efter påhopp

Uppdaterad
Publicerad

SD:s riksdagsledamot Lars Isovaara lämnar sina uppdrag efter de rasistiska utfallen mot en riksdagsvakt, uppger en pressad Jimmie Åkesson på torsdagens pressträff.

SD-toppen satt i krismöte under torsdagsförmiddagen efter att det framkommit att riksdagsmannen Lars Isovaaras väska inte stulits, som han först uppgett, utan hittats i en bar. Isovaara är också polisanmäld för ett rasistiskt utfall mot en vakt i riksdagen samma natt som väskan försvann.

Partiledaren Jimmie Åkesson inleder torsdagens pressträff med att berätta att Isovaara i samförstånd med partiledningen begärt entledigande från sitt riksdagsuppdrag.

– Vi har pratat med Isovaara på morgonen, han vidhåller att han blivit bestulen men både vi och han inser ju att det inte varit på det viset. Det betyder att det inte är möjligt för honom att fortsättningsvis sitta kvar i riksdagen. Lars kommer ersättas inom kort, säger Åkesson.

”Jag inser att mitt uppträdande gör det ohållbart att företräda partiet. Jag tar mitt ansvar för det inträffade och har därför begärt entledigande från mitt uppdrag som ledamot av Sveriges riksdag”, säger Isovaara själv i ett skriftligt uttalande från SD.

En trovärdighetsfråga

Enligt Jimmie Åkesson hade partiledningen ingen anledning att inledningsvis ifrågasätta Isovaara.

– Vi agerade utifrån den information vi hade, nu har detta förändrats radikalt. Den information vi fick visade sig inte stämma, förtroendet för Isovaara är minimalt, säger Åkesson.

Partiledaren uppger också att det även finns personliga problem kopplade till de här händelserna. Därför kommer Lars Isovaara också att erbjudas hjälp av partiet.

Pressad om rasistiskt uttalande

Många reportrar pressade Jimmie Åkesson om i fall han hade läst och godkänt det pressmeddelande som skickades ut i går, där det stod att Isovaara utsatts för ”en grov stöld av två personer med invandrarbakgrund”.

– Vad har det för betydelse? Jag läser inte alla våra uttalanden. Nu agerar vi utifrån den nya information som vi har.

Åkesson fick också frågan om Isovaaras rasistiska kommentarer haft betydelse för avgången, eller om det bara handlar om Isovaaras trovärdighet.

– Det finns olika uppgifter om vad som har sagts. I just det här fallet så är det trovärdigheten om vad han sagt som jag ifrågasätter, säger han.

Om Isovaara kommer få någon ekonomisk ersättning av partiet, vill Åkesson inte svara på.

– Det har inte diskuteras.

Under pressträffen ställdes även ett antal frågor om Erik Almqvists framtid i partiet. Men där gav Jimmie Åkesson inga nya besked.

– Han funderar över sin framtid och vi funderar över hans framtid.

Ersättare dömd för förtal

Lars Isovaara kommer att ersättas av Markus Wiechel, 24 år. Han är distriktsordförande för SD i Östergötland och tidigare dömd för förtal.

  • Isovaara, född 1959, är från Skellefteå men satt invald i riksdagen på ett mandat för Uppsala län.
  • Han var ordinarie ledamot i riksdagens näringsutskott och suppleant i justitieutskottet.
  • Isovaara är utbildad civilingenjör. Innan han hamnade i riksdagen arbetade han som egenföretagare.

Källor: Riksdagen och Valpejl (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-topp avgår efter rasistpåhopp

Mer i ämnet