Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer (M): De strukturella greppen implementeras under hösten Foto: Vlada Cakic/SVT

Justitieminister Gunnar Strömmer efter krismöte om gängen: ”Kan inte fortsätta som vi hittills har gjort”

Publicerad

Under tisdagen möts rådet mot organiserad brottslighet för att diskutera lägesbilden kring gängvåldet i Sverige och hur man ska bryta nyrekryteringen.

– I ljuset av de senaste två veckornas dramatiska och brutala händelser är den gemensamma uppfattningen att det inte är ett alternativ att göra som vi hittills har gjort, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) efter mötet.

I rådet som leds av justitieministern sitter de rättsvårdande myndigheterna, däribland rikspolischefen. Även Statens institutionsstyrelse (Sis), Socialstyrelsen och Skolverket deltog under tisdagen eftersom de kommer i kontakt med unga kriminella.

– Det går inte att förstå den här brottslighet där unga blir förövare och brottsoffer som vilken annan ungdomsbrottslighet som helst. Det här är en helt annan kategori med helt egna drivkrafter och strukturer, säger Gunnar Strömmer.

Parterna som ingår i rådet ska inom kort lämna förslag på möjliga sätt att öka samverkan mellan kommun, stat och region. Det uppdraget har regeringen redan lämnat till Polisen, Socialstyrelsen och Statens institutionsstyrelse. Det handlar både om att beskriva problembilden och att föreslå åtgärder.

– De ska lämna ett konkret förslag som helt och hållet riktar in sig på de unga förövarna och brottsoffren och hur de strukturerna och mönstren kan brytas. Jag ser framemot att  ta del av det i närtid, säger justiteministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.