Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är det svårt att ställa Kurdiska räven inför rätta idag – hör chefsåklagare Ola Sjöstrand förklara. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Åklagare: Svårt att ställa Rawa Majid inför rätta – i Sverige eller i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Rawa Majid, känd som ”Kurdiska räven”, har häktats av tre olika svenska tingsrätter i sin frånvaro.

Men åklagarna är skeptiska till att gängledaren ska kunna lagföras – i Sverige eller Turkiet.

– Det är en jättelång resa innan man kommer dit, säger chefsåklagare Ola Sjöstrand.

Rawa Majid pekas ut för att fjärrstyra delar av gängkriget i Sverige från sitt gömställe i Turkiet.

Men att få gängledaren utlämnad är inte längre ett alternativ – inget arbete pågår rörande detta varken på Åklagarmyndigheten eller justitiedepartementet, som hanterar kontakter med utländska myndigheter om utlämning, erfar SVT.

– I och med att han har ett turkiskt pass finns det ingen framgångsfaktor när det gäller utlämning från Turkiet, säger Ola Sjöstrand, chefsåklagare på Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.

Skeptisk till rättegång i Turkiet

Regeringen och statsminister Ulf Kristersson har i flera intervjuer pekat på att så kallad överförd lagföring i stället kan vara ett alternativ, det vill säga att ”Kurdiske räven” skulle ställas inför rätta i Turkiet.

Men på Åklagarmyndigheten som driver de olika förundersökningarna mot Rawa Majid är de aktuella tjänstemännen skeptiska.

– Givetvis är detta en tanke som åklagare bollar med men vi har inte framfört det än. Turkiet ska vara villiga och mogna att ta emot och det är inte alls säkert att man är det, säger Ola Sjöstrand.

Förberedelse till mord

Rawa Majid är häktad i sin utevaro av tre olika svenska tingsrätter:

  • I april 2021 av Stockholms tingsrätt för flera fall av synnerligen grovt narkotikabrott.
  • I december 2022 av Södertörns tingsrätt för förberedelse till mord.
  • I september i år av Attunda tingsrätt för anstiftan till flera fall av synnerligen grovt narkotikabrott.

Åklagaren Henrik Söderman driver det första ärendet där Rawa Majid häktades i sin utevaro och ser inte rättegång i Turkiet som en möjlighet.

– Jag har bedömt att det inte är en framkomlig väg för min del, säger Henrik Söderman, som leder förundersökningen om synnerligen grovt narkotikabrott.

Åklagaren Anna Hankkio som driver ärendet om mordförsök säger även hon att ett sådant upplägg inte är aktuellt i nuläget.

– Frågan var senast uppe under våren och berördes, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.