Dagens dom gör det möjligt för kommunerna att besluta om lokala förbud. Foto: Emil Langvad/TT

Kommuner får förbjuda tiggeri – men gatumusik omfattas inte

Uppdaterad
Publicerad

Dagens dom gör det möjligt för Sveriges kommuner att själva besluta om lokala förbud mot tiggeri. Men domen omfattar inte den som spelar gatumusik. En annan fråga är hur polisen ska agera om någon skulle få för sig att bryta mot ett förbud.

Idag kom domen från Högsta förvaltningsdomstolen som slår fast att Vellinge kommun får införa ett lokalt tiggeriförbud. Därmed är det också fritt fram för andra kommuner att följa Vellinges exempel.

Vad beskedet kommer att innebära i praktiken för den som tigger pengar kommer skilja från kommun till kommun, säger Ulrik Von Essen, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det som Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast är att ordningslagen, som den är formulerad, ger kommunerna den här möjligheten. Sen är det upp till kommunerna att besluta om hur man vill göra, säger han.

Blir polisens uppgift

Vad får det för konsekvenser om någon bryter mot ett sådant förbud?

– Konsekvensen blir att polisen får upplysa den som bryter mot förbudet om att det inte är tillåtet och utgångspunkten är att de föreskrifter som finns ska respekteras. Om man inte gör det är det polisens sak och där kommer helt andra regelverk in.

Omfattar inte musik

Den som får in pengar genom att spela gatumusik omfattas inte av domen. Där finns det i stället särskilda regler, säger Ulrik Von Essen. Den frågan har inte heller funnits med i ärendet kring Vellinge kommun.

– I just det här fallet var det undantaget från den kommunala regleringen. Det som har prövats här är det som många kommuner kallar för ”passiv penninginsamling”, alltså när man samlar in medel för egen del. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.