I januari i år, strax innan coronakrisen slog till med full kraft, körde en riksdagsmajoritet över regeringen om mer statsbidrag till landets kommuner och regioner.
Samtliga oppositionspartier, från Vänsterpartiet till Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, drev fram beslutet, medan en ilsken finansminister anklagade oppositionen för att undergräva en ordnad budgetprocess.
Nu kan riksdagen vara på väg i en liknande riktning. Samtliga oppositionspartier har i sina vårmotioner föreslagit större ökningar av statsbidragen till kommuner och regioner än vad regeringen gjorde i vårbudgeten.
Satsningarna större än regeringens
Satsningarna varierar visserligen, men har ändå det gemensamma att de är större än regeringens. Medan exempelvis Moderaterna i sin budgetmotion vill ge 5 miljarder kronor mer än regeringen till kommuner och regioner talar Vänsterpartiet om hela 25 miljarder kronor mer.
Några konkreta förhandlingar mellan partierna pågår ännu inte, men planen är att ta inledande kontakter den närmaste tiden för att undersöka möjligheterna att komma överens. Det är alltså ännu oklart om oppositionen kan komma överens på ett liknande sätt som i januari.
Det som nu sker kan alltså bädda för en ny budgetstrid i riksdagen. Måndagens ekonomirapport från SKR (Sveriges kommuner och regioner) bekräftar också bilden av att dystra ekonomiska tider är att vänta.
Enligt SKR behövs i ett första steg minst 8 miljarder kronor i generella statsbidrag för nästa år. SKR menar också att det sannolikt kommer att krävas betydligt mer än de 3 miljarder kronor som regeringen hittills har anvisat för de extraordinära kostnader som vården och omsorgen av de coronasjuka kommer att kosta.
Coronan kan kosta 12 miljarder kronor för sjukvården
Exakt hur stor slutsumman blir är oklart med tanke på att ingen vet hur långvarig coronaepidemin blir och vilka kostnader den därmed kan innebära sammanlagt. Enligt SKR kan kostnaderna bara på sjukvårdsområdet landa någonstans mellan 6 och 12 miljarder kronor.
Regeringen har vid flera tillfällen understrukit att staten ska stå för alla extrakostnader inom vård och omsorg. Det har upprepats av både statsministern och finansministern.
Men SKR uttrycker tvivel om detta och hänvisar till den förordning regeringen fattat beslut om där det står att Socialstyrelsen ska prioritera bland inkomna ansökningar utifrån var behoven är som störst.
Finansministern ställs till svars
På tisdagen när finansminister Magdalena Andersson (S) anländer till riksdagens finansutskott kommer hon bland annat att avkrävas besked om detta. Hon ska också ge en samlad bild av regeringens krispaket hittills och svara på frågor om vilka ytterligare åtgärder som kan bli aktuella.
Först efter detta möte kan det bli aktuellt för oppositionspartierna att inleda samtal om man åter vill försöka skapa en enad front mot regeringen och dess samarbetspartier.
I ett sådant läge lär dock inte regeringen vara overksam. Mer pengar till kommuner och regioner lär bli resultatet, oavsett vad. Socialdemokraterna har inte råd att framstå som snåla när det gäller deras paradfråga, välfärden.