Hur man testar på äldreboenden skiljer sig åt över landet. Foto: TT

Kan finnas mörkertal över dödsfall på äldreboenden

Publicerad

En tredjedel av alla dödsfall med covid-19 är från äldreboenden i Sverige. Men det kan finnas ett mörkertal, eftersom alla som insjuknar på äldreboenden inte testats. Det visar en granskning från Ekot. 

På torsdagen rapporterade Ekot om svårigheten att jämföra dödstal till följd av coronaviruset då man registrerar dödsfall på olika sätt i olika länder. 

Rapporteringen av dödsfall till följd av coronaviruset bygger på dödsfall som inträffat på sjukhus i många länder, enligt Ekots kartläggning. Det innebär att många som dör på äldreboenden missas i statistiken.

I Sverige har man rapporterat många dödsfall från äldreboenden, men nu visar en ny granskning från Ekot att fler äldre kan ha dött med covid-19 än vad Folkhälsomyndighetens statistik visar. Detta eftersom alla som insjuknar på äldreboenden inte testats. 

– Vi har ju fått signaler från smittskyddsenheterna att inte alla misstänkta fall provtas så därför är det troligtvis en underskattning i både antalet fall och antalet dödsfall, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten till Ekot.

Svårt uppskatta mörkertalet

Hur man testar på äldreboenden skiljer sig också åt över landet.  

– Vi har tyvärr begränsade möjligheter att provta i vårt län. Vi måste prioritera hårt vilka vi provtar. Om du pratar bara dödsfall så har vi fem bekräftade och jag känner till lika många till som kan ha avlidit och samtidigt kan ha haft covid-19-infektion, säger Lisa Labbé Sandelin smittskyddsläkare i Kalmar län, till Ekot. 

Hur många dödsfall man missat kan Folkhälsomyndigheten inte uppskatta, men statistiken kommer att kunna korrigeras i efterhand.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet