Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni under Liberalernas turné med utfrågning av partiledarkandidaterna. Foto: Henrik Montgomery / TT

Lämnar Liberalerna efter Ullenhags avhopp: ”Kan inte försvara det liberala partiet”

Uppdaterad
Publicerad

Avhoppen från Liberalerna fortsätter efter Erik Ullenhags besked. Sprickan inom partiet verkar växa ytterligare.
– Jag kan inte försvara det liberala partiet när jag diskuterar med min omgivning. Det är inte mina åsikter som förs fram längre, säger Charlotte Klötz, tidigare ledamot i kommunfullmäktige i Nordanstig.

Den varma omsorgen om människor och det humanistiska sättet att resonera – två saker som nu inte finns kvar inom Liberalerna, enligt Charlotte Klötz, tidigare ledamot i kommunfullmäktige i Nordanstig.

– Jag upplever att vi sedan längre tid tillbaka har drivit iväg från vår socialliberala själ och vår mittenpolitik. Detta har pågått länge, ända sedan Leijonborg, och sedan har det blivit värre och värre. Jag har stor respekt för Nyamko som person, men hon är för mycket höger för mig och för mycket kravliberal med för bestämda åsikter.

Förändrat parti

För någon som länge har funderat på att lämna partiet, blev Erik Ullenhags besked om att han inte längre ska vara med i partiledarstriden droppen.

– Jag har varit liberal sedan jag var tonåring, det är jag fortfarande, men partiet är inte vad det en gång var.

”Jätteledsen”

Charlotte Klötz beskriver Liberalerna som en vakthund åt både höger och vänster, och som hållit mot när det blivit extremåsikter, oavsett vilket håll det handlar om. Detta menar hon har förändrats. Hon tycker att det pratas för mycket om ett samarbete med Sverigedemokraterna och att åsikter om invandrare uttrycks på ett olämpligt sätt.

– Man kan resonera och tycka, och det är klart att hela världen inte kan komma hit, men man måste ändå behålla respekten när man uttrycker sig om folk som har det svårt. Jag upplever inte att det görs när det gäller Nyamko, eller ens en majoritet av partiet.

– Jag är jätteledsen, det går djupt in i själen. Det är tragiskt och sorgligt, men trösten är att jag inte är ensam, vi är en hel del som tycker så här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer