Linnéa Darell väljer att lämna sitt uppdrag i Liberalernas partistyrelse efter att Erik Ullenhag meddelat att han inte längre ställer upp som partiledarkandidat. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera veteraner lämnar Liberalerna efter Ullenhags avhopp

Uppdaterad
Publicerad

Efter Erik Ullenhags besked väljer nu flera tunga liberaler att lämna partiet. Linnéa Darell, Kerstin Heinemann och Ana Maria Hellström Narti har alla meddelat sina avhopp.
– Det blev för svårt att vara lojal mot partiet som det utvecklas nu, säger Heinemann till SVT Nyheter.

Stödet för Erik Ullenhag i kampen om partiledarposten svalnade och han valde att hoppa av redan innan Liberalernas landsmöte på fredag, då den nya partiledaren ska utses. I stället står Nyamko Sabuni ensam kvar som kandidat till posten.

Under tisdagen meddelade Linnéa Darell, ledamot i Liberalernas partistyrelse, i ett inlägg på Facebook att hon väljer att lämna sitt uppdrag.

”Med stor sorg”

”Det är med stor sorg jag konstaterar att de socialliberala grundvärderingar som varit så viktiga för mig nu riskerar att urholkas till förmån för ”hårdare tag” inom flyktingpolitik, kriminalvård, kanske även inom socialpolitiska områden”, skriver hon.

Linnéa Darell har varit aktiv i partiet sedan 1983. Hon kan inte minnas en större splittring än den som råder nu, skriver TT.

– Nej, inte sedan jag blev aktiv i partiet och fick mina första uppdrag. Det är normalt med delade meningar. Det som har funnits, vilket jag också sett på nära håll i vinter och nu än mer, är en väldigt allvarlig delning i politiska åsikter.

”Liberalerna ska inte stödja SD”

Det är inte bara Darell som bestämt sig för att sluta. Tidigare riksdagsledamoten Kerstin Heinemann, som varit medlem i partiet i 52 år och bland annat var vice talman mellan år 2002 till 2006, meddelade även hon sitt beslut i ett inlägg på Facebook.

Till SVT Nyheter berättar hon att hon inte känner igen partiet som det utvecklas nu – en utveckling bort från det socialliberala och mot hårdare tag som hon sett under en längre tid.

– När jag hörde Nyamko Sabuni säga om flyktingarna att ”det är bara att kasta ut dem”, då fick jag som en spark i magen. Det finns ett parti med den politiken i Sverige, Sverigedemokraterna, och Liberalerna har varit deras största fiende. Varför ska vi stödja dem nu, säger hon.

Var har du hört Sabuni säga detta?

– I ett tv-program, säger Kerstin Heinemann utan att precisera närmare.

”Liberalismens definitiva slut”

I ett svar på Heinemanns inlägg kommer samma besked från ytterligare en L-veteran, Ana Maria Hellström Narti.

”Jag lämnar också partiet, inte med sorg men med mycket vrede. Jag kan inte vara ledsen, jag gick med för att försvara liberala ideer. Sabuni är en Lars Leijonborg i kvinnlig form och detta kan bara leda till liberalismens definitiva slut i organisationen”, skriver hon.

Respekterar Darells beslut

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm säger att hon respekterar Darells beslut.

”Jag respekterar Linnéa Darells beslut samtidigt som jag naturligtvis beklagar det. Nu behövs alla goda krafter för att ena Liberalerna och arbeta framåt för att stärka de liberala idéerna i Sverige”, skriver Arnholm till SVT Nyheter.

SVT har sökt Darell och Hellström Narti för en kommentar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer