Kan vara straffbefriande

Uppdaterad
Publicerad

Enligt juristen Per Löwenberg på Polismyndighetens nationella operativa avdelning är det själva syftet med handlingen som avgör om det är ett brott eller inte att hjälpa en flykting in i landet.

– Lagen säger att om du uppsåtligen hjälper någon att olovligen resa in i Sverige så kan det vara fråga om brottet människosmuggling, säger Löwenberg.

Även ifall det har gjorts med ett ideellt uppsåt?

Dokumentärserie Fosterland

– Om det har gjorts i syfte att den som man tar till Sverige ska söka asyl omedelbart vid ankomsten då kan det vara straffbefriande, då är det inte ett brott.

Flyktingpojken som följde med SVT:s team tog sig direkt till Stockholm och sökte asyl där som ensamkommande flyktingbarn, berättar Fredrik Önnevall.

Det är omständigheter och detaljer som avgör om handlingen betraktas som brott eller inte. Det visar en dom i Högsta Domstolen från 2009, där en man från Syrien dömdes till böter för ringa människosmuggling efter att ha fört in sin familj till Sverige via Danmark och Tyskland. Detta trots att rätten konstaterat att mannen inte haft ekonomiskt motiv till sin handling, utan rent ideellt. HD ansåg då inte att familjemedlemmarna hade ett tillräckligt starkt behov av hjälp för att ta sig över de inre landsgränserna i Europa.

– Jag menar att vi har inte gjort något brott. Det är en fråga som får utredas framöver sen, säger Fredrik Önnevall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dokumentärserie Fosterland

Mer i ämnet