”Vi ligger tryggt i relation till vårt uppdrag”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s programdirektör Robert Olsson mötte reporter Fredrik Önnevall i ett konferensrum för att diskutera sändningen av dokumentärserien Fosterland. Olsson var först irriterad över reporterns agerande, men ändrade uppfattning efter att ha sett materialet om den 15-årige pojken – och anser i dag att dokumentären rimmar väl med SVT:s opartiskhet.

Programdirektör Robert Olsson var den som tog beslutet att sända dokumentärserien Fosterland – trots att reporter Fredrik Önnevall under inspelningen bestämde sig för att olovligen föra in en syrisk pojke till Sverige.

Önnevall förklarade, när de möttes i ett konferensrum i Malmö, varför han inte ringt ledningen innan han fattade beslutet att hjälpa pojken. Att han visste vad svaret skulle bli. Ett tydligt nej, vilket Robert Olsson också bekräftar.

Dokumentärserie Fosterland

– Jag är också präglad av en journalistroll som innebär att vi granskar, vi är kritiska, men vi deltar inte – vi påverkar inte ett skeende.

När de möttes för att diskutera det hela var Robert Olsson förvånad över reporterns agerande, och irriterad, berättar han.

– Jag hade fått en hel del andrahandsuppgifter. Men när vi väl satt i ett konferensrum och jag dessutom sedan fick se materialet förändrades bilden ganska påtagligt. Nu när jag sett de första tre timmarna är jag tagen av det jag ser, det är en stark historia.

”Rimmar väldigt väl”

Robert Olsson berättar att han först hade tankar kring att SVT skulle ställa sig bakom det reportern gjort – eftersom människosmuggling är en brottslig handling. Men han säger att han i nuläget inte tror att det handlar om ett brott.

– Det finns så många komponenter i detta, man kan inte få in det i ett Excel-ark. Vi måste ha hållningen att man inte kan bedriva olagligheter när vi samlar in journalistiskt material, men vi kan inte blunda för att det finns en verklighet där ute som vi måste förhålla oss till, och det här är ett sådant exempel.

Hur rimmar att publicera det här i slutändan med SVT:s opartiskhet och unika ställning i medielandskapet?

– Det rimmar väldigt väl utifrån demokrati paragrafen, radio- och tv-lagen, paragraf 2 som väldigt tydligt klargör vårt förhållningssätt till det demokratiska statsskicket. Det rimmar väl med sändningstillståndet, ett antal paragrafer där, som väldigt tydligt ger oss ett utrymme att ta ett brett perspektiv på samhällsfrågor och att låta flera uppfattningar komma fram för att skildra olika uppfattningar.

– Vi ligger väldigt tryggt i relation till vårt uppdrag.

”Vi sköter balansen”

Reporter Fredrik Önnevall anser att hans agerande, att hjälpa den 15-årige pojken att fly, inte påverkar opartiskheten. När det gäller övriga programmet säger han:

– Det handlar ju om vilket utrymme man ger de övriga huvudpersonerna. Hela ingångsvärdet är att låta personer föra fram sin synpunkt, och varför de landat i sina ställningstaganden. Det är vårt undersökande uppdrag, och där tycker jag i allra högsta grad vi sköter balansen och är opartiska.

Hur ser ni på risken att folk uppfattar det som cyniskt exploaterande av ett människoöde, att man gör bra tv av en flyktingpojke?

– Man får det så väl dokumenterat, att det är en moralisk kompass som fredrik styrs efter här. Det är inte populism på något sätt, det är inte spekulativt i något avseende. Hela den här serien är så befriad från sådant som det någonsin kan bli – och tittarna får en väldigt stark bild av det, säger programdirektör Robert Olsson.

Här kan du se de första två avsnitten av Fosterland. 

Klockan 13 kommer Fredrik Önnevall och Robert Olsson, SVT:s programdirektör, att chatta med er läsare – men du kan redan nu gå in och ställa frågor!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dokumentärserie Fosterland

Mer i ämnet