Sjukhusdirektör Melvin Samsom håller pressträff med anledning av Macchiariniaffären. Foto: TT

Klinikchefer sparkas från sina uppdrag på Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

De två klinikchefer, som tagit timeout efter Macchiariniaffären, förlorar sina uppdrag. Det meddelade Karolinska universitetssjukhuset vid en pressträff i dag.

Cheferna har varit ansvariga för patientsäkerheten vid sina respektive kliniker, och därför kan de inte vara kvar på sina uppdrag. Sjukhuset letar nu efter nya arbetsuppgifter, berättade sjukhusdirektör Melvin Samsom vid en pressträff på eftermiddagen.

Kritik på 33 punkter

Klinikcheferna tog timeout redan när utredaren Kjell Asplunds rapport presenterades för ett par veckor sedan.

Karolinska universitetssjukhuset fick då kritik på 33 punkter. Sjukhusledningen har sedan dess gått igenom punkterna, vilket mynnat ut i ett åtgärdsprogram. Det handlar om skärpningar av kontrollrutinerna på en rad områden.

  • Chefläkarnas uppdrag ska förtydligas, så att patientsäkerheten tryggas.
  • Strukturen och kulturen på thoraxkliniken ska förbättras.
  • Sjukhuset ska tydliggöra vilka lagar och rutiner man har att förhålla sig till.

– Vi är väldigt beslutna att genomföra detta, sa sjukhusdirektör Melvin Samsom.

Två patienter dog

Kirurgen Paolo Macchiarini opererade in konstgjorda luftstrupar på tre patienter på sjukhuset – ingrepp som ledde till att två av patienterna dog och den tredje skadades svårt.

Operationerna belystes utförligt i SVT-dokumentären ”Experimenten”.

Omfattande kritik

Kjell Asplunds granskning visade upp en rad missförhållanden. Kritiken handlar framförallt om en påtaglig nonchalans inför lagar och regler, vilket ledde till att patientsäkerheten i flera fall brast.

– Macchiarini borde över huvud taget inte ha anställts vid sjukhuset, sa Asplund i en kommentar.

Till exempel hade inte alla patienter lämnat sitt samtycke till operationerna. Det var också tveksamt om de verkligen förstod vad ingreppet innebar. Både etiska tillstånd som tillstånd från Läkemedelsverket saknades.

Opererat ytterligare tolv

Chefsläkare Nina Nelson Follin berättade att vid närmare granskning har, förutom de tre patienter som erhållit syntetiska luftstrupsimplantat, ytterligare tolv patienter identifierats där Paolo Macchiarini varit ansvarig operatör.

I fyra fall har oklarheter identifierats. Ett av fallen är tidigare lex Maria anmält. Karolinska utreder nu två av de övriga närmare.

– Det fjärde fallet är utrett och avslutat, det rör sig inte om en lex Maria-anmälan, säger Nina Nelson Follin.

Brev med ursäkt

Sjukhusdirektör Melvin Samsom berättade att brev har skickats till patienten som genomgått luftstrupsoperationer samt deras anhöriga, med en officiell ursäkt. Man framför även en önskan om en personlig kontakt för att diskutera hur man från KS kan ge stöd.

SVT Nyheter söker de tidigare klinikcheferna för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet