Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Diamant Salihu om konflikten som ligger bakom våldsspiralen i Södertälje. Foto: Filip Brusman & Christine Olsson/TT

Kartläggning: Tonåringarna mitt i Södertäljes våldsvåg

Uppdaterad
Publicerad

De två vännerna dömdes för att ha hotat och misshandlat en skolkamrat. Nu är den ene död och den andre misstänks för mord.

Varningssignaler har funnits för flera av de unga män som nu är offer eller misstänkta förövare i våldsvågen i Södertälje, visar SVT:s kartläggning.

– Det har blivit en trend att skjuta varandra, säger en vän till en av de mördade.

2020 tvingades en gymnasieelev att lämna ifrån sig sin mobil och sina hörlurar till två andra elever efter att ha pressats på pengar under flera månader. Offret konfronterade gärningsmännen och bad att få tillbaka sakerna, men blev i stället misshandlad på skolan.

Båda de skolkamrater – som dömdes till ungdomstjänst för bland annat grov stöld och misshandel – ingår i SVT:s kartläggning av våldsvågen i Södertälje. Den ena sköts till döds den 30 september i stadsdelen Ronna, den andra sitter häktad för mord på en 19-åring och mordförsök på en 16-åring den 6 oktober i Saltskog.

SVT Nyheter granskar

Mamman till misstänkt: ”Hemskt”

För den senaste månadens skjutningar sitter totalt sex personer häktade i nuläget.

– Det är hemskt, det som händer. Det säger jag som mamma. Men min son är oskyldig och har inte med saken att göra, säger mamman till en av de misstänkta.

Förutom den man i 40-årsåldern som polisen bedömer sköts av misstag så är samtliga brottsoffer under 25 år. Bland de nu häktade hade ingen fyllt 20 år vid skjutningarna.

En vän till det senaste mordoffret i Saltskog menar att den skjutne unge mannen inte var en del av den kriminella miljön. De många skjutningarna beskriver han som en ”trend” som sprider sig i Sverige.

Släkt med äldre i nätverket

En genomgång av offentliga dokument visar att majoriteten av de misstänkta var i 15-årsåldern när de dömdes för sina första brott, ofta narkotikarelaterat eller olovlig körning. Men det finns också flera fall av misshandel och personrån.

Några av de misstänkta är nära släktingar till den äldre generationens ledare i Södertäljenätverket.

– Jag vill inte prata om enskilda individer men däremot är ju Södertäljenätverket ett nätverk där det finns släktband, säger Anna Rise, chef för polisens underrättelseenhet i region Stockholm.

Polisen räknar med att det finns cirka 100-150 personer som ingår i Södertäljenätverket, majoriteten av dem unga.

”Eskalerande våldsspiral”

Bakgrunden till mordvågen beskrivs vara interna splittringar inom Södertäljenätverket – och roten till konflikten går ungefär fem år tillbaka.

- Nätverket gick från tydliga strukturer med liten intern konkurrens till ett nätverk med flera interna konflikter, inte minst gällande narkotikamarknaden. Och där skjutningar har lett till hämndskjutningar och en eskalerande våldsspiral, säger Anna Rise.

Förutom splittringen inom själva nätverket ska flera av de senaste skjutningarna handla om en konflikt mellan en yngre generation som främst utgår från bostadsområdena Saltskog och Ronna.

– Generellt drivs de yngre nätverksindividerna främst av makt och status och då är våld ett ganska effektivt sätt att nå det. De kriminella som är något äldre, eller längre upp i hierarkin, är oftast mer intresserade av pengar och avancerade brottsupplägg, säger Anna Rise.

Har du tips om Södertälje och konflikterna? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Skjutningarna kopplade till Södertäljenätverket

● Ronna, 22 februari.

Offer: Man i 20-årsåldern avlider. Enligt polisen har han kopplingar till Södertäljenätverket.

Misstänkt gärningsman: Tre personer åtalades nyligen efter dådet – men inte för själva mordet.

● Fornhöjden/Rosenlund, 10 april.

Offer: En man i 20-årsåldern skjuts till döds i samband med besök vid sin brors grav. Brodern mördades sex år tidigare. Släkt med två bröder som sköts till döds 2010 på spelklubben Oasen.

Gärningsman: Ingen har gripits.

● Blombacka, 10 juni.

Offer: Man i 20-årsåldern avlider efter skottlossning.

Gärningsman: Ingen har gripits.

● Saltskog, 23 september.

Offer: En man i 20-årsåldern inkommer till sjukhus allvarligt skottskadad. Bedöms av polisen vara involverad i Södertäljenätverket.

Misstänkt gärningsman: Två personer har förhörts men ingen har gripits.

● Ronna, 28 september.

Offer: Man i 25-årsåldern förs till sjukhuset av en privatperson. Han överlever och polisen rubricerar det som försök till mord.

Misstänkt gärningsman: Ingen person är gripen.

● Ronna, 30 september.

Offer: Man i 20-årsåldern avlider efter att ha blivit allvarligt skottskadad. Har umgänge i utkanten av Södertäljenätverket.

Misstänkta gärningsmän: Två 18-åringar och en 16-åring häktade misstänkta för mordet.

● Ronna, 1 oktober. 

Offer: Man i 40-årsåldern. Polisen bedömer att han inte var den egentliga måltavlan.

Misstänkt gärningsman: En 17-årig pojke häktad.

● Saltskog, 6 oktober.

Offer: En man i 20-årsåldern avlider, medan det andra offret – en 16-årig pojke – blir svårt skadad.

Misstänkta gärningsmän: En 19-åring och en 18-åring häktade. En av dem har släktband till personer som polisen knyter till Södertäljenätverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet