Kristdemokraternas Ebba Busch thor presenterar ett nytt vårdförslag på en presskonferens under onsdagen. Foto: Jessica Gow/TT

KD-förslag: Regionala center för fem sjukdomsgrupper

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen presenterade KD-ledaren Ebba Busch Thor ett förslag om att skapa regionala behandlingscenter för patienter med astma, kol, psykiska sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, reumatiska sjukdomar och diabetes. Dessa center ska utformas enligt samma modell som de regionala cancercenter som redan finns.

Enligt förslaget vill Kristdemokraterna satsa 100 miljoner per nytt sjukdomsområde som skulle få regionala center. Anledningen är att man vill göra vården mer jämställd över hela landet, menar partiledare Ebba Busch Thor.

Hon passade även på att lyfta befintliga cancercenter som en mycket lyckad satsning, och berättade att KD vill satsa en halv miljard kronor per år för att hålla i gång dessa.

– Vi måste uppdatera cancerstrategin var femte år, och sätta upp tydliga mätbara mål, säger Ebba Busch Thor.

Tidigare i år berättade KD att de ville avskaffa landstingen som ett steg i att förbättra vården, något som Ebba Busch Thor påminde om under onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet