Förutom jobbsatsningar innehåller Kristdemokraternas skuggbudget också förslag om avlastning för vårdpersonal och stärkt kvinnofrid. Foto: Lars Schröder, TT

KD: Höj stöd för jobb för långtidsarbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Satsa mer pengar på nystartsjobb och ge ett slags inkomstbidrag till långtidsarbetslösa som tar jobb. Det föreslår Kristdemokraterna i sin ekonomiska vårmotion.

Kristdemokraternas partiledare kallar vårdpersonalens pressade arbetssituation ”en nationell kris” och att Sverige just nu inte har kapacitet att hantera en oväntad händelse som en stor trafikolycka.

Skuggbudgeten innehåller en satsning för att de anställda i vården ska få möjlighet att återhämta sig.

Bland annat genom att tillfälligt hyra in utbildad sjukvårdspersonal som lämnat yrket för att ge ordinarie personal möjlighet till en månads vila.

– Det är väl använda skattemedel och blir avgörande för att förhindra kommande massjukskrivningar i vården, säger Ebba Busch.

Förutom problem orsakade av pandemin pekar Ebba Busch på ett antal strukturella problem, som hon och KD anser att regeringen orsakat genom sin passivitet.

Dubbla jobbskatteavdrag

– Sverige har nu Europas femte högsta arbetslöshet och långtidsarbetslösheten ökar. I det här läget regerar inte vår regering utan försöker hålla ihop regeringsunderlaget.

KD:s skuggbudget innehåller fördubblat stöd till nystartsjobb, bland annat genom att sänka arbetsgivaravgiften för de som anställer personer som varit arbetslösa ett halvår eller längre. Förhoppningen är att det ska kunna ge 40 000 nya jobb.

Partiet föreslår också ett dubbelt jobbskatteavdrag som en morot för personer som går från arbetslöshet till jobb. Ett slags inkomstbidrag som skulle kunna ge upp emot 2200 kronor ytterligare i plånboken för löntagaren varje månad i upp till två år.

Gemensam sak

Med dagens parlamentariska läge har innehållet i skuggbudgeten ingen praktisk betydelse för Sverige, den är endast en fingervisning om vilken politik Kristdemokraterna skulle vilja driva om de satt i regeringsställning.

SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein menar att KD nu gör gemensam sak med övriga oppositionsparter:

– Man går hårt åt regeringen när det gäller arbetslösheten. Bland nyheterna är subventionerna till nystartsjobb och dubbla jobbskatteavdrag för den som går från bidrag till jobb.

Här kan du se KD:s presskonferens i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.