• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

KD-ledningen blev tagen på sängen av beskedet från M

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledning visste inte om i förväg att Moderatledaren Anna Kinberg Batra skulle dödförklara decemberöverenskommelsen (DÖ) om KD:s riksting skulle rösta mot DÖ.
– Vi blev tagna på sängen, säger en central källa i partiledningen.

– Vi hade i veckan informerat de andra om att läget höll på att förändras. Men vi hade inte gjort upp i förväg vad vi skulle göra. Vi blev tagna på sängen, säger källan till TT.

En central moderatkälla bekräftar att KD-ledningen inte informerades i förväg om vilket besked Anna Kinberg Batra skulle ge.

Många menar att partiledaren Ebba Busch Thors besked att hon står redo oavsett om DÖ får stöd eller inte av rikstinget underlättade för DÖ-kritikerna i partiet att säga nej. Frågan är hur hon hade agerat om hon vetat om i förväg hur Moderaterna skulle reagera.

Hårt trängda

Och frågan är varför Anna Kinberg Batra inte informerade henne.

– Det är väldigt svårt att veta hur strategiska de varit. Man kan dock konstatera att både KD:s och M:s partiledningar varit, och är, hårt trängda på den interna arenan och förefaller ha låtit överväganden där styra det egna agerandet.Kraften i upproret inom KD verkade stark. Ingen vet om de hade kunnat förmås agera annorlunda. En nyckel till att det blev lättare att rösta mot DÖ var nog ändå Ebba Busch Thors mycket lama markörer för DÖ, säger professorn i statsvetenskap Jonas Hinnfors.

Historiens vingslag

– Den ena tolkningen är att det fanns en oro bland övriga allianspartier för att Ebba Busch Thor kanske skulle bli mer motiverad att sänka DÖ på rikstinget om hon visste att ett sådant beslut skulle få politiska konsekvenser och inte bara bli symbolpolitik. Då skulle Ebba Busch Thor och de KD-representanter som ville skrota DÖ kunna känna historiens vingslag, säger Hinnfors professorskollega, socialdemokraten Ulf Bjereld.

Ett annat skäl till att Kinberg Batra inte gjorde mer kan vara att trycket mot henne på Moderatstämman i helgen skulle lätta avsevärt om KD:s riksting gick före, tror han.

Kinberg Batra säger att de Alliansens fyra partiledare har ett ”mycket gott samarbete” och kontinuerlig kontakt. Men hon vill inte svara på om hon i förväg informerat Busch Thor om följderna av ett eventuellt nej till DÖ på rikstinget.

– Vad jag säger till allianspartiledarna eller andra partiledare i olika samtal, det behåller jag mellan oss, säger Kinberg Batra till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

DÖ upphävd

Mer i ämnet