KD om välfärdssatsningen: ”Räcker inte”

Uppdaterad
Publicerad

Efter påtryckningar från oppositionen presenterade januaripartierna i dag en ny satsning på välfärden: Fem miljarder kronor extra skjuts till, redan i år. Men det är inte alla som är nöjda med beskedet:

– Det räcker inte, säger Ebba Busch Thor (KD) till SVT.

Fem miljarder extra till Sveriges kommuner och regioner utlovas av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Tillägget kommer finnas med i regeringens vårändringsbudget.

Beskedet kom efter en tid av krav från oppositionen om mer välfärdspengar. Vänsterpartiet vill se det högsta tillskottet, 10 miljarder kronor, Kristdemokraterna 6,7 och Moderaterna 3 miljarder extra och de tre partierna har inlett förhandlingar om en eventuell tilläggsbudget.

Sverigedemokraterna har tidigare sagt att de stöttar Moderaternas krav på 3 miljarder extra.

”Litar inte på regeringen”

Enligt Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor påverkas planerna på en tilläggsbudget inte av dagens besked:

– Krisen i välfärden kommer behöva betydligt mer på kort sikt. Kristdemokraterna är nu beredda att gå in i skarp förhandling med de övriga partier som vill i Sveriges riksdag, säger hon till SVT.

Hon säger vidare att KD, M och V haft kontakt i helgen.

– Så vi får se vad slutresultatet blir, men de fem miljarderna kommer inte räcka enligt vår uppfattning. Vi behöver få till en skarp tilläggsbudget för vi litar helt enkelt inte på regeringen. Magdalena Andersson och de övriga januaripartierna hade inte stått här i dag om det inte var för att vi drivit dem framför oss.

Kristersson: Kräver förändringar omedelbart

Också Moderaterna kommer att stanna kvar i förhandlingarna, uppger partiledaren Ulf Kristersson för TT. Trots att de krävde två miljoner mindre än det som nu ska satsas är de inte nöjda med regeringens agerande.

– Vi krävde 3 miljarder i en omedelbar omprioritering, alltså att flytta pengar från mindre viktiga saker till välfärden, säger Kristersson till TT och tar friår som exempel.

– Nu lägger regeringen en vårbudget, och den kan vi återkomma till. Men vi kräver förändringar omedelbart och med rätt prioriteringar.

Även Vänsterpartiet kritiska

Ulla Andersson (V) uppgav på en presskonferens att även Vänsterpartiet var kritiska. 

– Vi avser att gå vidare. Vi anser att vi har ett ansvar att förhindra varenda nedskärning. Varenda lärare och sjuksköterska behövs, vi vill fortsätta våra förhandlingar för att få mer pengar till välfärden.

– Det finns mycket att förhandla om. Varenda krona är välbehövd, säger Ulla Andersson.

SVT Nyheter söker övriga oppositionspartier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.