Martina Kyngäs Foto: Pressbild/Montage

KD:s förslag för att få ner arbetslösheten i länet

Uppdaterad
Publicerad

– Vi måste bli bättre på att matcha kompetens mot behov, säger Martina Kyngäs, riksdagskandidat för Kristdemokraterna, och förslår också att arbetsförmedlingen läggs ned i framtiden.

Vad anser Du att man ska göra för att få ner den höga ungdomsarbetslösheten i vårt län?

– Undersökningar bland företagare i Gävleborg visar att det råder stor brist på personal med rätt kompetens. Därför föreslår vi i KD bland annat att vi inför introduktionsanställningar, en helt ny anställningsform där 75 procent av arbetstiden är arbete och 25 procent är lära sig jobbet-tid.

Val 2018 – #dinröst

– Personen får då träning och utbildning för att efter max fem år kunna få full lön. Vidare föreslår vi att det skapas över 18 000 nya yrkesvuxplatser de närmaste fyra åren. En utbyggnad av yrkesvuxplatser leder inte bara till att fler som idag är arbetslösa får jobb, utan även till att hela samhället fungerar bättre när viktiga bristyrken kan förses med kunnig personal.

Utrikesfödda har generellt svårt att få jobb i Sverige. Svårast är det i Gävleborgs län som har högst andel arbetslösa i landet, bland utrikesfödda.  -Vad ska man göra för att få ner den siffran?

– På samma sätt som med ungdomsarbetslösheten ser vi ett stort behov av arbetskraft hos företagen i Gävleborg. Därför ligger förslagen om utökade platser på yrkesvux samt introduktionsanställningar mycket bra i linje med de behov som vi ser att målgruppen kräver.

Arbetslösheten i Gävleborgs län, alla kategorier, är alltid bland de högsta i landet.

Vad behöver göras för att få fler i arbete i just Gävleborg?

– Arbetslösa och företagarnas behov behöver mötas och paras ihop. Därför föreslår vi en bred satsning på kompetenshöjning och utbildning bland länets arbetslösa, i skola och på arbetsplatser. Vi föreslår även nedläggning av arbetsförmedlingen och ett helt nytt grepp om matchning på arbetsmarknaden.

Om vi inte lyckas få fler unga, fler utrikesfödda, fler arbetsföra Gävleborgare i arbete; vad kommer det att få för konsekvenser i framtiden, tror du?

–  Det får redan idag stora konsekvenser för varje person som inte har ett arbete att gå till. Det skapar en känsla av utanförskap, barn som aldrig ser sin mamma eller pappa gå till ett arbete bygger inte framtidstro och gemenskap, tvärt om.

Finns det något speciellt i ditt partis politik som du vill framhålla i arbetet mot arbetslösheten?

– Kristdemokraterna ser att varje människa har behov av gemenskap med andra, ta eget ansvar och utvecklas som person. Ett arbete är därför viktigt för varje människa. Vi vill ha ett samhälle som tar vara på alla människors möjligheter och inneboende förmåga. Alla kan inte arbeta 100 procent av heltid, men alla ska ha möjlighet att arbeta 100 procent av sin förmåga.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet