MP´s Anders Schröder Foto: Pressbild/Montage

MP:s Anders Schröder om arbetslösheten i länet

Uppdaterad
Publicerad

Anders Schröder är riksdagsledamot för Miljöpartiet och han pekar på vikten av att de utbildningar som erbjuds arbetslösa verkigen är till jobb som efterfrågas av arbetsmarknaden.

Vad anser Du att man ska göra för att få ner den höga ungdomsarbetslösheten i vårt län?

– Det finns många olika saker som behöver göras, men i grunden handlar det om att ge människor utbildning, och att se till att utbildningarna är sådana som efterfrågas av arbetsmarknaden.

Val 2018 – #dinröst

Utrikesfödda har generellt svårt att få jobb i Sverige. Svårast är det i Gävleborgs län som har högst andel arbetslösa i landet, bland utrikesfödda.

Vad ska man göra för att få ner den siffran?

– De studier som gjorts visar att utrikesföddas problem på arbetsmarknaden till störst del är kopplade till bristen på utbildning. De som har motsvarande en gymnasieexamen klarar sig ganska bra. Det är grupperna där under som har det svårast på arbetsmarknaden.

– Här måste det både gå att plugga ikapp grundläggande kunskaper, att utbilda sig direkt till ett speciellt yrke och vi bör också försöka skapa jobb med låga kvalifikationskrav för de som inte orkar eller vill studera mer.

Arbetslösheten i Gävleborgs län, alla kategorier, är alltid bland de högsta i landet.

Vad behöver göras för att få fler i arbete i just Gävleborg?

– Gävleborg har stora utmaningar, men principen här är densamma som i andra regioner.

Om inte fler unga, fler utrikesfödda och fler arbetsföra Gävleborgare  kommer i arbete i framtiden; vad kommer det att få för konsekvenser, tror du?

– Jag väljer att tro att vi kommer lyckas med det istället, det är helt nödvändigt för att välfärden, och naturligtvis för de enskilda individerna.

-Finns det något speciellt i ditt partis politik som du vill framhålla i arbetet mot arbetslösheten?

– En grön omställning skapar också nya jobb. Sen den rödgröna regeringen tillträdde har också arbetslösheten i Sverige sjunkit betydligt.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet