Lars Beckman (M) Foto: Pressbild/Montage

Lars Beckman (M) om att få fler i länet i arbete

Uppdaterad
Publicerad

– Vi vill bland annat se fler vägar in i arbete, bland annat lärlingsanställningar och fler RUT-jobb. Vill också införa ett bidragstak så att det alltid lönar sig mer att arbeta än att leva på bidrag, säger Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna.

Vad anser Du att man ska göra för att få ner den höga ungdomsarbetslösheten i vårt län?

– Vi vill införa lärlingsjobb och en yrkesskola för unga utan gymnasial utbildning, se ett ökat jobbfokus i  studievägledningen och möjliggöra utbildningspraktik på olika gymnasieprogram för att höja intresset för yrkesutbildningarna.

Val 2018 – #dinröst

– Företagsklimatet i länets kommuner måste förbättras. Mer verksamhet på entreprenad från kommunerna så att vi får fler företag i servicesektorn. Länets turism kan utvecklas ännu mera där det skapas många jobb för unga liksom i telemarketing branschen.

Utrikesfödda har generellt svårt att få jobb i Sverige. Svårast är det i Gävleborgs län som har högst andel arbetslösa i landet, bland utrikesfödda. Vad ska man göra för att få ner den siffran?

– Vi vill se fler vägar in i arbete, bland annat lärlingsanställningar och fler RUT-jobb. Vi vill införa ett bidragstak så att det alltid lönar sig mer att arbeta än att leva på bidrag. Dessutom tror vi att det behövs språkkrav för så väl uppehållstillstånd som medborgarskap, eftersom språket är avgörande för integrationen.  

Arbetslösheten i Gävleborgs län, alla kategorier, är alltid bland de högsta i landet.

Vad behöver göras för att få fler i arbete i just Gävleborg?

– Det är viktigt att arbeta lokalt/regionalt för ett gott näringslivsklimat och förbättra möjligheterna till jobbpendling.

– Vi behöver utnyttja vår närhet till Mälardalen och den goda arbetsmarknad som finns där – men också lika viktigt att man kan pendla enkelt till vårt län och de jobb som finns här. Det är en paradox att samtidigt som vi har högst arbetslöshet i Gävleborg så är det också i vårt län som arbetsgivarna har svårast i Sverige att hitta medarbetare. Matchningen fungerar inte tillräckligt väl.

– Viktigt att det inte införs nya pålagor på företagen i form av kilometerskatt eller andra skattepålagor så att deras konkurrenskraft kan bibehållas och utvecklas. re.

Om inte fler unga, fler utrikesfödda och fler arbetsföra Gävleborgare  kommer i arbete i framtiden; vad kommer det att få för konsekvenser, tror du?

– Utanförskap är framförallt en stor förlust för individen eftersom ett jobb innebär mer en än försörjning – en känsla av att vara behövd, trygghet och gemenskap.  

– För kommunerna kommer det att innebära stora belastningar i våra försörjningssystem och bidragssystem om inte människor kommer i jobb. Det gäller då inte bara utrikesfödda utan även den som är född i Gävleborg och inte får ett jobb.

Finns det något speciellt i ditt partis politik som du vill framhålla i arbetet mot arbetslösheten?

– Att vi vill förbättra villkoren för företag att växa genom bra villkor och regelförenkling. Att vi gör det mer lönsamt att arbeta genom sänkt skatt på arbete och en tydligare arbetslinje i bidragen. Att vi ställer krav på den som är ny i Sverige att göra sig anställningsbar, tex genom bättre språkkunskaper.

– Jag brinner även för att funktionsnedsatta ska få ett jobb. Här lovade mp/s inför valet 2014 att 100 000 funktionsnedsatta skulle få ett jobb och resultatet av löftet är en flik på Arbetsförmedlingens hemsida. Att inte unga funktionsnedsatta kommer in på arbetsmarknaden är ett misslyckande för alla.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet