Liberalernas Per-Åke Fredriksson Foto: Pressbild/Montage

Liberalernas Per-Åke Fredriksson om att få fler i jobb

Uppdaterad
Publicerad

– För att få fler unga i arbete måste vi satsa på skolan, på utbildning då låg utbildningsnivå är den största orsaken till den höga ungdomsarbetslösheten i länet, säger Per-Åke Fredriksson, riksdagskandidat för Liberalerna i det kommande valet.

Vad anser Du att man ska göra för att få ner den höga ungdomsarbetslösheten i vårt län?

– Se till att de unga klarar skolan och gymnasieskolan. Den bristande utbildningsnivån är den främsta anledningen till ungdomsarbetslöshet. Liberalerna har lagt ett antal förslag för att lyfta skolresultaten – fokus på arbetsro, satsa på lärarna, förstatliga skolan för rätten till lika utbildning oavsett var man bor m.m.

Val 2018 – #dinröst

– Tillsammans med övriga allianspartier har vi enats om att införa en tvåårig yrkesinriktad gymnasieskola så att det finns en möjlig väg framåt för de ungdomar som av något skäl inte klarar de mer teoretiskt inriktade treåriga gymnasieutbildningarna.  

Utrikesfödda har generellt svårt att få jobb i Sverige. Svårast är det i Gävleborgs län som har högst andel arbetslösa i landet, bland utrikesfödda.

Vad ska man göra för att få ner den siffran?

– Bland de utlandsfödda finns det de som har efterfrågad kompetens men Arbetsförmedlingen lyckas inte koppla ihop arbetsgivare med rätt arbetssökanden i den utsträckning som behövs. Därför behöver Arbetsförmedlingen reformeras och andra aktörer som är erkänt duktiga på att förmedla jobb få ta en större plats i förmedlandet av arbete.

– Sedan behöver vissa utlandsfödda utbildningskomplettera för att bli gångbara på svensk arbetsmarknad. Vi behöver också inrätta inträdesjobb med slopad arbetsgivaravgift och lägre initial lön för att öka benägenheten hos arbetsgivare att anställa utlandsfödda även om de från början inte exakt har den kompetens som efterfrågas

Arbetslösheten i Gävleborgs län, alla kategorier, är alltid bland de högsta i landet.

Vad behöver göras för att få fler i arbete i just Gävleborg?

– Satsa på utbildning i alla led (från grundskola till Vuxenutbildning till Högskola), för främsta anledningen till arbetslöshet i vårt län är låg utbildningsnivå. Satsa på en aktiv näringspolitik för att främja det privata näringslivets tillväxt och jobbskapande, vilket innebär motverka regelkrångel, slopa tillväxthämmande skatter och avgifter m.m. Säkerställa att vi har en infrastruktur som fungerar året om. Vinterns tågförseningar är ohållbart.

Om vi inte lyckas få fler unga, fler utrikesfödda, fler arbetsföra Gävleborgare i arbete; vad kommer det att få för konsekvenser i framtiden, tror du?

– Vi blir ett fattigare län där bristen på framtidstro breder ut sig och det i sin tur skapar oro och ilska, vilket i sin tur göder motsättningar som tar sig olika destruktiva uttryck både för den enskilde och människor emellan.   

Finns det något speciellt i ditt partis politik som du vill framhålla i arbetet mot arbetslösheten?

– Fokus på utbildning och lyckad skolgång. Utbildning är vägen för klassresa och bryta mönstret att arbetslöshet går i arv.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet