KD vill pröva behovet av arbetskraftsinvandring – för löner under 35 000

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger sig KD in i debatten om reglerna för arbetskraftsinvandring. Partiet vill att en myndighet återigen ska pröva behovet av arbetskraftsinvandring. De vill även se ett lönegolv om 35 000 kronor.

Kristdemokraterna presenterar två förslag: dels en näringsprövning, där en myndighet ser över behovet av arbetskraftsinvandring, dels en höjning av lönegolvet till 35 000 kronor – med försörjningsansvar för dem som kommer hit för att jobba.

Det uppger Hans Eklind (KD), riksdagsledamot samt ledamot i socialförsäkringsutskottet, i en intervju med SVT Nyheter på fredagen.

– Vi har i partistyrelsen i dag förankrat en hållning kring arbetskraftsinvandringen. Vi vill sätta stopp för missbruket, men fortfarande se till att Sverige får nödvändig kompetensförsörjning från utländska arbetare som kan göra en insats här i Sverige, säger Hans Eklind.

Ska göra prövning om bristyrken

För arbeten med lön över 35 000 kronor vill KD ha fri arbetskraftsinvandring. Annars ska en näringsprövning göras av en myndighet, exempelvis Arbetsförmedlingen.

Prövningen ska göras ”för att etablera att det handlar om faktiska bristyrken”, skriver KD till SVT Nyheter. 

Bland bristyrken räknas säsongsarbeten samt vårdyrken som sjuksköterska och undersökterska.

”Blev väldigt förvånad”

Svenskt näringsliv ställer sig kritiska till Kristdemokraternas besked.

– Jag blev väldigt förvånad när jag hörde nyheten. Kristdemokraterna överger nu reformer som de tidigare stått bakom. Det är företagen som själva är bäst lämpade att bestämma vem man vill anställa inte myndigheter, säger Mattias Dahl, vice vd vid Svenskt Näringsliv med ansvar för arbetsgivarfrågor, och fortsätter:

– Att sätta lönenivån 35.000 kronor innebär statlig politisk inblandning och går stick i stäv med den svenska modellen.

Flera partier vill utreda

Reglerna kring arbetskraftsinvandring har debatterats flitigt i veckan av flera partier.

I onsdags meddelade regeringen att de vill strama åt arbetskraftsinvandringen. De ska tillsätta en utredning om ändrade regler, ett förslag som stöds av Liberalerna och Centerpartiet.

Bara två dagar tidigare gick Moderaterna ut med förslag om skärpta regler

Nya regler från 2008

Det var i december 2008 som Sverige fick nya regler för arbetskraftsinvandring, ett beslut som fattades av den då Alliansledda regeringen – där Kristdemokraterna ingick. 

Man slopade då den myndighetsbaserade arbetsmarknadsprövningen, som gick ut på att Arbetsförmedlingen undersökte behovet av att rekrytera arbetskraft utanför EU. I dag är det i stället upp till arbetsgivaren att göra den bedömningen.

Se en intervju i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer