Foto: TT

KD vill minska flyktingkostnader

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna vill minska statens kostnader för asylsökande.

Partiledaren Göran Hägglund föreslår därför sänkt etableringsersättning, ett nytt skatteavdrag, tillfälliga uppehållstillstånd och snabbare asylprocess.

Han hävdar att förslagen ”värnar asylrätten” och skapar förutsättningar för ”en utvecklad välfärd”.

Decemberöverenskommelsen

”Jag tänker varken hålla fast vid en politik som inte fungerar eller acceptera beslut som inskränker asylrätten”, skriver Hägglund på Dagens Nyheters debattsida.

Inget självändamål

Hägglund anser att det ”är ett självändamål att ha en human migrationspolitik”.

”Men det är inte ett självändamål att politiken ska kosta så mycket som möjligt”, skriver han.

Till förslagen som KD-ledaren lanserar hör att pröva att ”sänka nyanländas etableringsersättning” och ett nytt etableringsavdrag. Det skulle innebära att en nyanländ kan tjäna 100.000 kronor per år i fem år utan att betala inkomstskatt.

”Eftersom möjligheten till denna skattenedsättning upphör efter fem år, skapas mycket starka incitament till tidig etablering. Etableringsavdraget gör det mycket lönsamt att ta även deltids- eller säsongsanställningar”, skriver Hägglund.

Tillfälligt en huvudregel

Han vill också att huvudregeln ska vara att bara utfärda tillfälliga uppehållstillstånd, i stället för permanenta, de första tre åren. Men permanenta tillstånd ska kunna ges till bland annat asylsökande som skaffar jobb.

”Den som under de första tre åren har etablerat sig på arbetsmarknaden ges ett permanent uppehållstillstånd även om skyddsbehovet inte kvarstår”.

Han ser också att Migrationsverket med bibehållen rättssäkerhet kan snabbehandla asylansökningar från personer med ursprung i länder som ”kan betecknas som säkra”.

”Förslaget bör leda till färre uppenbart ogrundade ansökningar, kortare köer och sänkta kostnader för mottagandet”, skriver Hägglund i DN.

Han anser att exempelvis 8.000 ansökningar från västra Balkan, som beräknas komma 2015, kan betraktas som ”uppenbart ogrundade”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet