Konjunkturinstitutet tvingas göra om ekonomisk prognos: ”Det sämsta vi sett sedan 50-talet”

Uppdaterad
Publicerad

Det snabbt förändrade läget har fått expertmyndigheten Konjunkturinstitutet att göra en helt ny prognos av den ekonomiska läget, bara veckor efter den tidigare prognosen.

Läget är nu avsevärt annorlunda. Istället för ett BNP-tapp på omkring 3 procent ser myndigheten en minskning på 7 procent för hela året.

Det ser även dystert ut för arbetslösheten. Den väntas bli 11 procent under nästa år. Och det är tack vare de stödåtgärder som införts.

– Vi beräknar att det annars hade rört sig om en arbetslöshet på omkring 15 procent, säger Erik Spector, som är enhetschef på avdelningen för realekonomisk analys på myndigheten Konjukturinstitutet.

Han kallar den utveckling vi ser nu för ett historiskt tapp som är värre än under finanskrisen.

– Det här är den största nedgången ett enskilt år sedan 50-talet.

Han berättar att utvecklingen har gått extremt snabbt och de negativa effekterna slår hårdare mot den svenska och globala ekonomin än vad man förutspådde för bara ett par veckor sedan.

Stigande arbetslöshet

Arbetslösheten tros stiga till 11,0 procent nästa år från tidigare prognos på 8,9 procent. För i år revideras siffran upp från 8,7 till 10,2 procent.

I ett ännu värre scenario rasar svensk BNP med 10 procent i år och arbetslösheten stiger till cirka 12 procent i år och 14 procent nästa år.

 – Vi har sett rekordhöga varsel. Under enskilda månader är det betydligt högre än under finanskrisen, säger Erik Spector.

 – Vi har också sett en väldigt snabb inbromsning av den globala ekonomin. Det slår naturligtvis mot svensk export som minskar kraftigt under andra kvartalet. Det är en bred nedgång i ekonomin.

Krisens förnyade omfattning göra att myndigheten nu bedömer att regeringen behöver komma med ytterligare krispaket och bland annat utöka statens sjuklöneansvar ända fram till september. På samma vis bedöms karensavdraget slopas en längre tid.

Snabb nedgång

Dessutom antas regeringen komma med ytterligare stöd till företag, 50 miljarder kronor, och ännu mer pengar, 20 miljarder kronor, till kommuner och regioner, enligt Konjunkturinstitutet

Hittills har regeringen presenterat krisåtgärder som kostar statskassan över 100 miljarder kronor.

 – Det handlar framförallt om att få livskraftiga företag att inte gå i konkurs. Det är en mycket snabb nedgång i ekonomin och försämring av de offentliga finanserna. Det är alltid svårt att göra prognoser men just nu är det ännu svårare.

Hur säker är den här prognosen ni har gjort nu?

–Den är väldigt osäker. Det råder extremt stor osäkerhet kring alla prognoser som vi tittar på just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.