Foto: Vincent Yu/AP

Kinas ambassadör: Återstår att se om Gui Minhai släpps

Uppdaterad
Publicerad

Om fängslade svenske förläggaren Gui Minhai någonsin kommer att släppas fri ”återstår att se”.

Det säger Kinas ambassadör i Stockholm, Gui Congyou, i SVT:s Agenda. 

Det har gått drygt 1 200 dagar sedan förläggaren Gui Minhai greps och fördes bort av kinesiska myndigheter i samband med en resa till Thailand i oktober 2015.

Av den kinesiska regimen anklagas Gui Minhai för bland annat olagligt umgänge med utländska diplomater, olaga affärsverksamhet, och röjande av statshemligheter.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

– Gui Minhai sitter fängslad för att han misstänks ha röjt statshemligheter, säger Gui Congyou i Agenda.

Oklart när han släpps

Människorättsorganisationer och Gui Minhais familj har tidigare sagt att anklagelserna mot honom är politiskt motiverade, då han har publicerat böcker om nyckelpersoner i Kommunistpartiet.

I nuläget är det mycket oklart om eller när Gui Minhai kommer att släppas. Enligt ett uttalande på hemsidan för den kinesiska ambassaden i Stockholm, ska han just nu sitta i förvar i staden Ningbo, utanför Shanghai.

– Hans fall måste prövas i enlighet med de lagar och processer vi har. Först när vi vet utfallet av det, kan jag svara på när han kan släppas, säger Gui Congyou.

Måste respektera Kina

Gui Minhai har varit frihetsberövad i drygt tre år utan att ha fått rätt till en rättegång. Men det menar Kinas ambassadör beror på att hans fall är ”mycket känsligt”.

– Den enda lösningen på det här fallet är att den svenska sidan respekterar att Kinas rättsystem tar hand om fallet i enlighet med våra lagar och processer.

Kommer Gui Minhai någonsin att släppas?

– Det återstår att se. Jag är inte rätt person för att förutspå utfallet eller lägga mig i, det är heller inga individer från svenska sid, säger Kinas ambassadör i Stockholm, Gui Congyou, i Agenda.

Se hela programmet på söndag i SVT eller i SVT Play klockan 21.15.

Därför intervjuar Agenda Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet