Ett Pilatusflygplan av typen PC-24, som Svenskt Ambulansflyg nu köper i sex exemplar. Foto: Pilatus

Doktorn kan komma – klart med nationellt ambulansflyg

Uppdaterad
Publicerad

Efter många och långa turer: Nu är det klart med ett nationellt ambulansflyg. Sex jetplan har beställts. Notan landar på drygt 700 miljoner kronor.

Frågan om luftburen ambulansvård har stötts och blötts i åratal – och varit föremål för utredning minst 59 gånger.

När Sveriges regioner och landsting väl beslutat att man skulle köpa in en gemensam ambulansflygflotta drog upphandlingen ut på tiden, togs om, överklagades och blev mer än dubbelt så dyr som man ursprungligen tänkt.

Men nu är det klart. Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg har beställt sex flygplan från schweiziska Pilatus som levereras 2021.

Sparar mångmiljonbelopp

Kostnaden blir över 700 miljoner kronor, men vården räknar med att spara 12–20 miljoner kronor om året på att äga ambulansflygplanen.

– I dag har ingen region egna flygplan, utan alla köper ambulanstransporter när vi har patienter som behöver fraktas längre väg. Det gör att det finns stora osäkerheter och att det är svårt att hålla ordning på kostnaderna, säger Annika Tännström (M), styrelseordförande för Svenskt Ambulansflyg och fullmäktigeordförande i Västra Götalandregionen.

Planen ska utgå från Stockholm, Göteborg och Umeå och dirigeras från en gemensam ledningscentral.

– Vi kommer ha koll på precis hur mycket vi flyger, varenda timme. Om en patient ska hämtas till Västra Götaland från Skåne kan vi passa på att ta med en skånsk patient som vårdats på Sahlgrenska. I dag skulle ett bolag kunna ta dubbelt betalt för resorna utan att vi vet det.

– Vi ser också en väldigt stor miljöfördel. I dagsläget blir det en hel del tomflygningar när man ska hämta folk, säger Annika Tännström.

Risk för att fler behövs

Runt 80 procent av transporterna med ambulansflyg är planerade, men planen ska vara beredda att lyfta akut, exempelvis vid stora olyckor. De kommer att vara anpassade för transporter som kräver intensivvård, kuvös och hjärtlungmaskin och kunna användas för att frakta organ.

– Det spelar ingen roll vilket av dem man hoppar in i som sjuksköterska – syrgas och smärtstillande finns på samma ställe, bårarna ser likadana ut. Det kommer att bli en mer patientsäker miljö, säger Annika Tännström.

– Nej, risken är nog snarare att vi köper för få plan, säger Annika Tännström.

Kontraktet omfattar en option om ytterligare fyra ambulansplan.

Fakta: Nationella ambulansflygflottan

Svenskt ambulansflyg ägs av landets regioner och landsting.

De sex planen ska vara baserade i Stockholm, Göteborg och Umeå.

Planen har plats för tre liggande patienter.

De ska bemannas med egna sjuksköterskor, men pilottjänsterna ska köpas in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.