– Det är stora risker för översvämmade källare, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

SMHI varnar för höga vattenflöden i flera län

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningsriskerna längs Nissan och Lagan är fortsatt stora och SMHI:s klass 3-varning för extrema flöden ligger kvar. Även Blekinge har höga vattenflöden där klass 2-varningar utfärdats.
– Det kan bli mycket stora störningar för samhällsfunktioner och stor fara för allmänheten, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Både Halland och Blekinge drabbas hårt av översvämningar. Flödena har stigit och är på klass 3-nivå i nedre delen av Lagan och Nissan i Halland, uppger SMHI.

– Läget just nu i Nissan är att vi har ett högt flöde. Det har gått ner lite. Det ligger runt 230 kubikmeter per sekund, säger Magnus Eriksson, stabschef för räddningstjänsten och fortsätter:

– Vi väntar nederbörd de kommande dagarna. Då riskerar flödet att öka på.

Även Jönköping har drabbats av översvämningar, uppger SVT:s lokalredaktion.

”Kan innebära stor fara för allmänheten”

SVT:s reporter är på plats vid Nissan i samhället Sennan utanför Halmstad.

– Man kan säga att det är andningsuppehåll i den här översvämningen. Vattnet har dragit undan, säger Kristian Åkergren.

Men både Halland och Blekinge står inför stora problem. Främst där det är klass 3-varningar, vilket är den allvarligaste varningsklassen för höga vattenflöden.

– Det kan bli mycket stora störningar för samhällsfunktioner och stor fara för allmänheten. Det är stora risker för översvämmade källare, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Höga flöden i Blekinge

Länsstyrelsen i Blekinge kommer under måndagen att gå upp i stabsläge på grund av de höga flödena i flera vattendrag i länet. Samtidigt gäller klass 2-varning i både Mörrumsån och Ronnebyån, uppger SVT:s lokala redaktion.

Varning klass 3 innebär extremt höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt vart femtionde år vilket innebär allvarliga översvämningsproblem. 

– Den kommande veckan har vi flera lågtryck som ska passera precis över det här området. Det är både regn och snö. Det kommer förmodligen att smälta och rinna ner i den här vattendragen. Då kommer vattennivåerna stiga igen, SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Klass 2-nivå gäller i Säveån, Viskan, Ätran, mellersta Nissan, mellersta Lagan inkl Skålån, Helge å, Mörrumsån och Ronnebyån. Många vattendrag i Götaland har flöden på klass 1-nivå.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.