Greta Thunberg om klimatmålen: ”Borde inte nöja oss”

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder presenterade skärpta klimatmål i samband med det stora internationella klimattoppmötet tidigare i våras. Men klimataktivisten Greta Thunberg vill se ytterligare åtgärder och varnar för en övertro på tekniska lösningar.

Greta Thunberg vill inte spekulera kring framtidsscenarion, men menar att de globala klimatmålen inte är tillräckliga.

– De här målen är självklart bättre än ingenting, men vi borde inte nöja oss med det, säger hon i Aktuellt.

Klimatkrisen

En av de saker hon är kritisk mot är vad hon kallar kryphål – en överdriven tro på tekniska lösningar, till exempel teknik som minskar koldioxidhalten i atmosfären.

”Inte realistiskt”

– De här teknikerna kommer att vara absolut avgörande om vi ska nå de globala målen, men vissa scenarior räknar med att vi ska kunna ta upp 20 gigaton. Det är inte så realistiskt, menar Greta Thunberg.

Investeringar i teknik är nödvändiga, men det behövs mer, menar Greta Thunberg.

– Vi har inte lyxen att välja mellan tekniska lösningar och beteendeförändringar. Vi måste ha allt, säger hon.

Hon fick också frågan om hon kan förstå att människor ryggar tillbaka inför hennes budskap.

– Det är en väldigt fin balansgång, att inte vara för hoppfull så att människor somnar om och samtidigt inte få det att framstå som alltför negativt.

Kallades snorunge: ”Underhållande”

En av hennes skarpaste kritiker har varit den brasilianska presidenten Jair Bolsonaro, som bland annat kallat henne ”snorunge”.

– Personligen tycker jag att det är väldigt underhållande att se de här personerna ge sig på barn och ungdomar, säger Greta Thunberg.

Se intervjun med Greta Thunberg i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet