Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aktivister som menar att det inte finns något annat val än att ta till civil olydnad för att rädda klimatet blir allt synligare. SVT har träffar tre av de som stört politiska debatter i riksdagen i hopp om att politikerna ska lyssna. Foto: Håkan Claesson, SVT

Klimataktivisterna bakom riksdagsaktionerna: ”Livrädd”

Uppdaterad
Publicerad

Under våren har elva klimataktivister vid åtta olika tillfällen tagit sig in i riksdagen för att störa olika debatter från läktaren. Bland dessa finns småbarnsföräldern Roxy Farhat, KTH-studenten Rufus Rune och läraren Helen Wahlgren. Nu väntar rättegång och domar.

– Det går till en viss gräns och sen kommer folkets röst tränga igenom. För det handlar om att vi ska överleva, säger Helen Wahlgren, 59, som tidigare bland annat fått villkorlig dom efter att ha limmat fast sig på landningsbanan på Malmö Airport.

På torsdag inleds rättegången mot Rufus Rune, 21, för en aktion i riksdagen. Han säger att det är nervöst innan en aktion, men att det snabbt går över.

– Efteråt känns det otroligt bra. För man vet att man står på rätt sida historien. Oavsett om vi hamnar i ett klimathelvete eller inte så vet vi att de här åren är avgörande. Och då vet jag att jag agerat med det jag kunnat göra. Att jag hyllas som en av hjältarna i historien. 

”Känner mig tvungen att vara här”

För Roxy Farhat, 39, var det första gången hon utfört en sådan här typ av aktion och hon väntar nu på dom.

– Det är helt uppenbart att vanliga metoder inte hjälper.

– Jag känner mig tvungen att vara här. Vi befinner oss i en klimatkatastrof som bara blir värre och värre. Och det är uppenbart att våra politiker inte tar sitt ansvar. Och då kan jag inte bara acceptera det. Vad ska jag göra? Rösta om 3-4 år. Nej, det behöver ageras.

Det är ändå en demokratiskt vald församling, ska inte den respekteras?

–Jo det är klart. Men man måste också ställa sig frågan: Ska inte befolkningens säkerhet och framtid respekteras?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag agerar istället för att stå och gapa ute på gatan”, säger Romina Pourmokhtari (L). Hör henne kommentera klimataktivisternas protester i riksdagen. Foto: Makan Rahmati, SVT

Störande av förrättning eller allmän sammankomst är ett brott och innebär att någon med våld, oljud eller på annat sätt stör eller försöker förhindra exempelvis gudstjänst, domstolsförhandling eller andra statliga förrättningar (till exempel i riksdagen). För brottet är påföljden böter eller fängelse i högst sex månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet