Foto: TT/SVT

Klimatexperten: Vi behöver spara energi för att nå målen

Uppdaterad
Publicerad

Om Sverige ska lyckas hålla Parisavtalet behöver utsläppen minska rejält. På sikt behöver fossila subventioner avvecklas och energiförbrukningen minska, enligt Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys på KTH.

Att snåla och spara på energi ingår i alla scenarier för att nå klimatmålen, enligt Göran Finnveden.

Även i en framtid där vind- och solenergin har byggts ut kraftigt, och där det kanske även byggts nya kärnreaktorer i Sverige, så kommer mängden ren energi att vara begränsad.  Det gäller såväl globalt som i Sverige, eftersom energisystemen är sammankopplade, säger han. 

Klimatkrisen

– Vi behöver spara på den så att den räcker till så mycket som möjligt.

Sverige har i dag det lägsta elpriset till industrin i hela Europa. Skattebefrielsen på el uppgår i år till 15,2 miljarder kronor

Betyder det att skattesatsen mot industrin är för låg?

– Det är inga enkla frågor. Å ena sidan kan det vara olyckligt ur klimat- och energipolitisk synpunkt att det minskar incitamenten att spara på energin. Å andra sidan vill vi skydda svensk exportindustri. Det är en politisk avvägning som måste göras. Men på sikt behöver nog energiskatten till industrin höjas så att vi kommer på mer likartade nivåer , säger Göran Finnveden.

Avveckla fossila subventioner

Samma sak gäller enligt Göran Finnveden subventioner till fossila bränslen som olja, gas och diesel.  De behöver avvecklas, på sikt, om Sverige ska klara att hålla sina löften i Parisavtalet. 

– Vi borde allvarligt se över de subventioner vi har i dag av olika sorter. Men det finns ett historiskt arv. Vi behöver avveckla med förnuft, säger Göran Finnveden.

Höjda miljöskatter på gång

I januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna utlovas en grön skatteväxling på 15 miljarder kronor  där skattesänkningar på arbete ska växlas mot höjda miljöskatter. Vilka miljöskatter som kommer att höjas ska regeringen återkomma till nästa år.

Göran Finnveden tycker att industrins utsläpp är ett av flera områden som kan passa för höjda miljöskatter.

– Man skulle till exempel kunna titta på skattelättnaden för diesel jämfört med bensin. Eller beskatta områden som är generellt undantagna från beskattning eller som har väldigt låga skatter, till exempel viss livsmedelproduktion. Produktion av nötkött och mjölkprodukter orsakar ju växthusgaser. Och flyget är väldigt lågt beskattat, säger han.

Är det något du vill tipsa SVT Nyheter om? Hör av dig till oss på tips@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet