Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) säger att Sverige kommer nå EU:s klimatmål till 2030 – till skillnad mot vad Ebba Busch (KD) tidigare sagt. Foto: SVT/TT, Samuel Steén

Klimatministerns kritik mot Busch: ”KD vet vad man skrivit under”

Uppdaterad
Publicerad

Energiminister Ebba Busch (KD) är inte säker på att Sverige klarar EU:s klimatmål till 2030.

Men klimatminister Romina Pourmokhtari (L) slår tillbaka mot det påståendet – och säger att det finns en överenskommelse om målen.

– Jag är övertygad om att Ebba Busch också är medveten om det, säger hon i SVT:s 30 minuter.

Sverige har inom EU förbundit sig att minska sina utsläpp kraftigt, inom transport och jordbruk bland annat, till 2030 – de ska ner med 50 procent jämfört med 2005 års nivåer.

Men det är inte säkert att Sverige når de målen. I regeringens budgetproposition från i höstas bedömer man till exempel att målen inte kommer nås.

”Vet vad man skrivit under”

Och när Ebba Busch (KD) gästade SVT:s 30 minuter sa hon att det är för tidigt att säga om målen nås, att man nu ska ”göra hemläxan” och ta fram utredningar.

Det håller inte klimatminister Romina Pourmokhtari (L) med om.

– Kristdemokraterna har skrivit en överenskommelse med oss om att Sverige ska leva upp till ESR-åtagandet, säger hon i SVT:s 30 minuter.

Ministern säker på att målen nås

Ni är oeniga om det här?

– Vi är överens om att vi ska klara detta. Jag är övertygad om att Kristdemokraterna vet vad man skrivit under i det här avtalet, och att vi tillsammans jobbar i den riktningen, säger Romina Pourmokhtari.

Romina Pourmokhtari är säker på att alla partier kommer leva upp till de överenskommelser som gjorts, däribland att nå EU:s klimatmål till 2030.

– Jag är övertygad om att Ebba Busch också är medveten om det, säger hon.

Se 30 minuter på SVT Play torsdag 19.30, eller i SVT 2 klockan 22.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.