Foto: TT Arkiv

”Knäcker landstingens ekonomi med svindyra upplägg”

Uppdaterad
Publicerad

Ordkriget mellan socialminister Annika Strandhäll och bemanningsbranschen fortsätter. Strandhäll förklarar nu sitt uttalande om att ”bryta ryggraden på hyrbranschen” och slår tillbaka mot bolagens ”svindyra hyrläkarupplägg”.

Bakgrunden är SVT:s granskning av hur bemanningsföretag tar höga priser via så kallade direktupphandlingar, och att flera branschjättar i praktiken rundar sina egna avtal med landstingen genom att sälja dyrare doktorer via dotterbolag.

Skarpa ordalag

I tisdags instämde socialminister Annika Strandhäll (S) i en kritisk formulering om att landstingen måste stå enade i att ”bryta ryggraden på hyrbranschen”, något som under gårdagen fick flera företagsorganisationer att gå i taket.

Inhyrd personal i vården

– Det är ett uppseendeväckande uttalande, sa Svenskt näringslivs VD Carola Lemne till SVT. 

Bemanningsföretagens förbundsdirektör Ann-Kari Edenius betecknade på Twitter uttalandet som ”oacceptabelt”.

Organisationen publicerade också ett öppet brev till Strandhäll där organisationens ordförande Eva Domanders beskriver det som ”kränkande”.

”Svindyra upplägg”

När SVT når Annika Strandhäll betonar hon att det inte var hennes egen ursprungsformulering. Hon säger att hon inte kommer att använda den igen men står för att hon gjorde det i ett läge när hon var mycket upprörd efter avslöjandet.

– Skattebetalarnas medel läcker ut till svindyra hyrläkarupplägg som gör att landstingen tappar kontroll över ekonomin. Vi måste naturligtvis få stopp på det här.

”Fokuserar fel”

Annika Strandhäll menar att uppläggen bidrar till att ”knäcka landstingens ekonomi”, och att branschorganisationerna fokuserar på fel saker.

– Det är märkligt att Svenskt näringsliv och Bemanningsföretagen oroar sig mer för hur jag uttrycker mig än för vilken bild det här ger av företagen i branschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet