Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Knutson om S skolförslag: ”Ett försök att flytta fokus”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas förslag att stoppa vinstuttag i friskolor kan ses som ett försök att rikta ljuset mot en fråga partiet tror sig kunna vinna röster på. Det menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

– Man vill göra det här till en valfråga mellan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna, säger Mats Knutson.

Förslaget kommer inte som en överraskning, menar Mats Knutson.

– Att de väljer att presentera det här nu beror på att vi närmar oss ett val. Man vill göra det här till en valfråga mellan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna, säger Mats Knutson.

Val 2022

För några år sedan prövades frågan om vinstuttag i skola och vård av riksdagen på initiativ av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet efter en utredning av Ilmar Reepalu. Förslaget röstades ner och det finns idag ingen majoritet för förslaget i riksdagen, säger Mats Knutson.

– Att man säger att man ska tillsätta en utredning i upptakten till en valrörelse är för att man vill ha fokus på frågan, skapa en politisk debatt och visa väljarna var man står i en fråga man tror att man kan vinna på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet