Foto: TT

Knutson: Så är partiledarnas form inför debatten

Uppdaterad
Publicerad

Vem glider på en räkmacka och vem har kniven mot strupen? SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson går igenom partiledarnas form inför debatten.

Ulf Kristersson (M) – allt att vinna

Med historiskt låga nivåer i opinionsmätningarna, interna strider och ett partiledarbyte bara ett år innan valet kanske det inte ser så ljust ut för den nyvalde ledaren. Men läget kan också bli till fördel för Ulf Kristersson.

Partiledardebatt oktober 2017

– Det här är en gyllene chans för honom att visa upp sig och sätta sitt avtryck. Han har allt att vinna, och skulle kunna jämföras med en nyutnämnd vd för ett krisbolag. Han behöver inte göra mycket för att det ska heta att han har vänt utvecklingen, säger Mats Knutson.

– Samtidigt är det klart att det är ett svårt läge, han är ju även alliansledare och Alliansen har svårt att enas i flera viktiga frågor samtidigt som det ser dåligt ut i opinionsundersökningarna och partierna behöver profilera sig.

Stefan Löfven (S) – stabilt läge

Efter en katastrofal start på mandatperioden, med en svag minoritetsregering och en fälld budget, så har läget stabiliserats för statsminister Stefan Löfven (S).

– Förtroendet för Stefan Löfven är av allt att döma på väg uppåt och han har precis presenterat en budget med rekordstora satsningar, så läget är definitivt stabilare, säger Mats Knutson.

Jimmie Åkesson (SD) – behöver ny profilfråga

I opinionsundersökningar har Sverigedemokraterna gått starkt framåt jämfört med förra valet, men den senaste tiden har partiet legat relativt stilla.

– Det debatteras mindre flyktingpolitik och mer välfärd. Jimmie Åkesson försöker prata välfärd och pensionärer men andra partier har större förtroende i de frågorna, säger Mats Knutson.

Annie Lööf (C) – risk för hybris

Centerpartiet har minst sagt haft medvind i opinionen sedan valet, men den senaste tiden har partiet legat nästan still. Men framtidsoptimismen är stor och kopplas starkt ihop med Annie Lööf.

– Hon beter sig som en stor stjärna och står för självförtroendet i Alliansen. Men det är risk för hybris. Regeringsfrågan kan bli ett problem för Centerpartiet och det finns en rad sakfrågor man behöver komma överens om inom Alliansen. Det blir en utmaning, i flyktingpolitiken ligger partiet närmare Vänsterpartiet än Moderaterna, säger Mats Knutson.

Jonas Sjöstedt (V) – lagom nöjd

Enligt opinionsmätningarna har Vänsterpartiet gått upp något sedan valet, men inte så mycket som vänsterpartisterna hoppats på, ändå verkar V-ledaren ganska nöjd, säger Mats Knutson.

– Jonas Sjöstedt har ju egentligen ett guldläge, han kan både ha kakan och äta den. Han kan vara med och driva igenom regeringens förslag men samtidigt också gå i opposition och kritisera.

Ebba Busch Thor (KD) – en vandrande politisk kris

Kristdemokraterna har det minst sagt tufft och har hamnat under fyraprocentspärren i en lång rad opinionsmätningar. Ett problem är att partiet hamnat mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna, i frågorna man driver, säger Mats Knutson.

– Man kan säga att hon är en vandrande permanent politisk kris. Om Ulf Kristerssons uppgift är att ena Alliansen så är det inte alls vad Ebba Busch Thor behöver mest just nu. Hon behöver visa varför Kristdemokraterna behövs och att de står för något eget.

Gustav Fridolin (MP) – behöver hitta sin själ

Regeringssamarbetet har gjort att Miljöpartiet har tvingats ge upp flera av sina hjärtefrågor. Inte minst i flyktingpolitiken.

– Små partier som samarbetar med stora partier kläms ofta ihjäl. I kompromisserna har Miljöpartiet tappat mycket av sin själ och sina väljare, säger Mats Knutson.

Jan Björklund (L) – utmanad men står kvar

Jan Björklund fick nyligen se sig utmanad på partiledarposten av partikollegan Birgitta Ohlsson. Björklund gick dock segrande ur den striden och Ohlsson meddelade att hon lämnar politiken. Men Björklund kan knappast pusta ut helt.

– Liberalerna är ett av de partier som har stora problem i opinionen och där mycket står på spel just nu, säger Mats Knutson.

Så följer du debatten

18.45: Direktsänt uppsnack på svtnyheter.se och SVT Play

18.55: Partiledarna anländer

20.00: Partiledardebatten del 1 – live i SVT2, på svtnyheter.se och SVT Play

21.00: Aktuellt med sammanfattning av första första debattimmen

21.15: Partiledardebatten del 2 – live i SVT2, på svtnyheter.se och SVT Play

22.15: Direktsänt nedsnack med analyser och kommentarer på svtnyheter.se och SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt oktober 2017

Mer i ämnet