Kommunals ordförande Annelie Nordström är en av höjdarna som bor i en exklusiv våning på Sveavägen 77 i Stockholm. Foto: Wikimedia commons / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nya avslöjandet: Kommunal delar ut våningar till höjdarna

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal äger flera fastigheter i centrala Stockholm och delar ut imponerande lägenheter till sina egna höjdare, högt uppsatta socialdemokrater och LO-toppar. De som får tillgång till lägenheterna går i de egna leden – på 16 år har Kommunal inte släppt en enda lägenhet till den vanliga bostadskön, avslöjar tidningen Aftonbladet.

Kommunal har med fastighetsbolaget Polstjärnan en rad olika fastigheter på fina adresser i Stockholm. Bland annat en på Sveavägen 77 i Vasastan, mitt i centrala Stockholm. Men enligt Aftonbladet är det knappast fackets vanliga medlemmar som bor på dessa adresser.

Här bor till exempel Kommunals ordförande Annelie Nordström i en exklusiv våning på 116 kvadratmeter. Nordströms karriär inom Kommunal under 2000-talet går parallellt med den bostadskarriär hon gjort i Stockholm med omnejd. 2006 var hon enhetschef på Kommunal, och fick då ett kontrakt på en lägenhet i förbundets fastighet på Vintervägen 35 i Solna.

Ordförandens bostadskarriär

När Nordström sedan blev förste vice ordförande fick hon en tvåa på Norrmalm i centrala Stockholm – fastigheten på Saltmätargatan ägs genom en av Kommunals underavdelningar, skriver Aftonbladet.

På Sveavägen 77, där Kommunals ordförande alltså bor i dag, har även vd:n för Socialdemokraternas spelbolag Kombispel, Anders Johansson, lyckats få ett hyreskontrakt. LO:s ombudsman Oscar Ernerot är en annan som kommit över en stor våning i Kommunals fastighet på Sveavägen.

Listan över höjdare inom fackföreningen och ledande namn inom Socialdemokraterna som fått kommit över fina hyreskontrakten kan göras lång.
Det handlar bland annat om Kommunals kassör Anders Bergström, som i går valde att avgå efter avslöjandena av fackförbundets affärer och fester.
Bergström bor på 107 kvadratmeter på Drottninggatan i Stockholm i en fastighet som ägs av bolaget Polstjärnan, som alltså drivs av Byggnads och Kommunal – hyreskontraktet fick Bergström av Byggnads.

Har inte släppt något på 16 år

Enligt ett avtal i Föreningen Fastighetsägarna Stockholm ska 50 procent av de lägenheter som står lediga ska lämnas till bostadsförmedlingen, detta är emellertid något som Kommunal och dess fastighetsbolag har valt att ställa sig utanför.

– Vad vi hittar har vi inte förmedlat något åt Fastighetsbolaget Polstjärnan medan vi har förmedlat en bostad åt Svenska Kommunalarbetarförbundet, det var 1999, skriver Marika Nordström, marknadschef på bostadsförmedlingen i Stockholm, till Aftonbladet.

Från Kommunals håll är beskedet att man har fastigheter och lägenheter för att kunna rekrytera medarbetare till Stockholm.

Kommunals Anders Bergström uppger att fackförbundet har sina fastigheter och lägenheter för att de är angelägna om att kunna rekrytera medarbetare till Stockholm.

”Ledningen får först”

Den avgående kassören Anders Bergström säger till Aftonbladet att det finns en prioritetsordning vad gäller utdelningen av lägenhetskontrakt.

– Förbundsledningen ska få först, sen våra enhetschefer och sen övriga medarbetare, säger han till tidningen.

Vidare förklarar Bergström att man valt en egen policy istället för det avtal som bostadsförmedlingen har med privatvärdar och enskilda värdar. Kommunal har istället försökt se till att hälften av lägenheterna ska bebos av utomstånde, hälften ska gå till dem som jobbar inom Kommunal.

Enligt Jesper Pettersson, pressekretare på Kommunal, hyrs just nu 70 procent lägenheterna ut till utomstående.

– Så där är vi till och med bättre än våra egna regler, säger han till SVT.

Enligt bostadsförmedlingens hemsida är till exempel den genomsnittliga kötiden för en innerstadsbostad i Stockholm 13 år.

Nordström kommenterar inte

Förbundsordföranden Annelie Nordström har ingen kommentar till att inte en enda av Kommunals lägenheter lämnats till bostadaskön under så lång tid.

– Hon är inte rätt person att svara på det, säger Jesper Pettersson,.

Den som kan det är egentligen den avgångne Anders Bergström, menar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet