Mariela Ferre Hofman tycker att hon borde kunna jobba mer hemifrån än vad arbetsgivaren tillåter. Foto: Mariela Ferre Hofman /TT

Kommuner och regioner sämre på hemarbete: ”Det är märkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner och regioner får kritik för att ha misslyckats med att ställa om till distansarbete. Både fackförbund och anställda vittnar om att personer som kan jobba hemifrån inte tillåts göra det.

– Det borde inte vara ett problem alls, säger Mariela Ferré Hofman, medicinsk sekreterare i region Skåne.

Fler måste jobba hemma för att minska smittspridningen, säger regeringen.

Ändå uppger tolv procent av fackförbundet Visions nästan 200 000 medlemmar att arbetsgivaren inte tillåter distansarbete, trots att det är möjligt att genomföra. Inom yrkesgruppen medicinska sekreterare handlar det om nästan en fjärdedel.

En av dem är Mariela Ferré Hofman, medicinsk sekreterare i region Skåne och huvudskyddsombud för Vision.

– Jag tycker att det är märkligt att distansarbete fungerar så dåligt just på sjukhus där man verkligen borde värna om säkerheten, säger hon.

Inte rättvist

Enligt Visions undersökning lyckas den privata sektorn bäst med att organisera distansarbete medan regionssektorn lyckas sämst.

– Det finns direktiv om att vi ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer men det saknas ibland strategier för hur det ska gå till. På vissa arbetsplatser fungerar det jättebra men på andra inte alls, säger Mariela Ferré Hofman.

Hur kommer det sig?

– Vi får många olika förklaringar, men ett svar som återkommer är att det skulle vara orättvist mot dem som inte kan jobba hemma.

Regionen oenig

På Region Skåne känner man inte igen sig i problematiken som Vision lyfter.

– Huvuddelen av våra medarbetare behövs på plats. Det går inte att bedriva sjukvård eller kollektivtrafik från hemmet, men min bestämda uppfattning är att de som kan jobba hemifrån gör det, säger Jan Lundin, förhandlingschef Region Skåne.

Jan Lundin vill inte heller kännas vid att rättviseaspekten skulle ha använts som motivering.

– Absolut inte. Det här handlar om att minska smittspridningen, säger han.

”Är ingen ursäkt”

Även kommunerna får kritik för att ha misslyckats med att ställa om till hemarbete. Enligt fackförbundet Akavias undersökning fortsätter akademiker inom kommunal sektor att gå till jobbet i hög utsträckning.

– Våra medlemmar jobbar på kontor så det finns ingen anledning att inte jobba hemifrån, ändå är det bara knappt en fjärdedel som gör det, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef vid Akavia.

Sveriges kommuner och regioners avdelningschef Caroline Olsson säger att SKR inte gjort någon egen analys av distansarbetet men att hon utgår från att samtliga arbetsgivare gör vad de kan för underlätta för hemmajobb så långt det är möjligt.

Orolig över din arbetsmiljö? Så kan du som anställd agera

– Prata först med din arbetsgivare om du känner dig orolig för dig själv eller dina kollegor på arbetet. 

– Når du inte fram till arbetsgivaren kan du i nästa steg vända dig till din fackliga organisation eller ditt skyddsombud som med stöd av arbetsmiljölagen kan skicka in en begäran om åtgärder kring arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket.

– Arbetsmiljöverket i sin tur kan utföra inspektioner av arbetsplatser och vid upptäckta brister fatta beslut om föreläggande (tvinga arbetsgivaren att genomföra åtgärder) eller förbud (tvinga arbetsgivaren att sluta med något som inte är tillåtet).

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.