Lars Jonsson, ordförande Saco-S Kriminalvården. Foto: SVT

Konflikt om distansarbete inom Kriminalvården

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har många personer larmat till SVT om arbetsgivare som inte tillåter hemarbete – trots att det hade varit möjligt. På Kriminalvårdens frivårdsavdelning har anställda hittills inte tillåtits jobba hemma, trots att flera medarbetare SVT pratat med bedömer att en majoritet av arbetet går att göra på distans.

– Det växer ett missnöje hos medarbetarna, berättar en anställd.

Frivården är en del av Kriminalvården med drygt 1000 anställda på frivårdskontor runtom i landet.  Karin, som egentligen heter något annat, jobbar på ett av kontoren och berättar att arbetsuppgifterna bland annat är administration och att en stor del av samtalen med klienterna görs via telefon- eller videosamtal.

– Jag skulle kunna jobba hemma tre till fyra dagar i veckan. Det är ovärdigt en statlig myndighet att bete sig på det här sättet. Här står Folkhälsomyndigheten och statsministern på presskonferenser och säger “nu är det allvar” men sen händer ingenting, säger hon.

Stort missnöje bland personalen

Flera anställda inom frivården som SVT pratat med är missnöjda med att myndigheten hittills inte tillåtit hemarbete och facket har drivit frågan sen i våras.

– Det är stor frustration ute i verksamheterna, man förstår inte det här. Vi har arbetsuppgifter som mycket väl skulle kunna utföras hemma. Det har snart gått ett år av pandemin och först nu börjar man öppna upp lite grann, säger Lars Jonsson, ordförande Saco-S på Kriminalvården.

Börjar öppna upp för visst hemarbete

Enligt ledningen på Kriminalvården handlar det om säkerhetsrisker. Men efter påtryckningar från fack och anställda har man nu i dagarna börjat öppna upp för att tillåta att vissa uppgifter sköts hemifrån.

– Hemarbetsuppgifterna är inte tyngdpunkten utan det är en del i lösningen för att minska trängseln. Jag har dragit linjen vid att klientnära arbete ska ske på kontoret. Vi måste hålla en hög säkerhet till vårt arbetssätt kring övervakningar och kontakter med klienter, säger Lennart Palmgren, chef för avdelningen häkte, anstalt och frivård på Kriminalvården.

“Litar inte på medarbetarna”

För Karin gör det nya beskedet ingen större skillnad.

– Jag tror inte att ledningen litar på medarbetarna. Det mesta av vårt arbete handlar om klientkontakter och om vi bara får jobba hemma med sånt som inte är klientrelaterat kan vi lika gärna skita i det, för det är så lite så det snarare är ett hån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.