Foto: TT

Kommunpolitiker: ”Omöjligt få till fyrverkeriförbud”

Uppdaterad
Publicerad

Raketattacker, ansiktsskador, nedbrunna skolor och vettskrämda djur. Användandet av pyroteknik under nyårshelgen har väckt liv i frågan om totalförbud mot fyrverkerier. – Det är näst intill omöjligt, det verkar vara jurister som bestämmer i Sverige och inte folkvalda politiker, säger Bo Frank, före detta kommunordförande.

Den uppmärksammade filmsekvensen från Möllevångstorget i Malmö, där fler nyårsraketer verkar riktas mot människor än mot himlen, har inneburit nytt bränsle på debatten om fyrverkeriernas vara eller inte vara i svenska städer och tätorter.  

För Malmö är långt ifrån ensamt att drabbas av raketkaos på nyårsafton. Faktum är att flera städer redan försökt att göra det totalförbjudet att bränna av fyrverkerier på allmänna platser. 

Folkligt stöd

En av dessa är Växjö, där moderate kommunpolitikern Bo Frank under en längre tid drivit frågan att få bort pyrotekniken från såväl Valborgs- som Nyårsfirandet. Hittills utan framgång.  

– Väldigt många medborgare tycker att fyrverkerierna ställer till en massa skada och vill ha ett förbud. Men för att det ska gå att besluta om det i den kommunala ordningsstadgan måste det till en lagändring från riksdagen, säger Bo Frank (M) till SVT Nyheter. 

Beslut upphävt

För Växjö har försökt och fått underkänt. Tidigare i år sade kommunfullmäktige ja till förslaget att förbjuda fyrverkerier inom stadsgränserna. Men beslutet överklagades och först sade länsstyrelsen nej och sedan upphävde förvaltningrätten beslutet. Som skäl angavs att ett förbud innebär en alltför stor inskränkning i den enskildes frihet, och att det inte ligger inom ramen för vad en kommun kan besluta genom lokala föreskrifter.

Lagen tillåter helt enkelt inte kommunerna att fatta egna beslut om förbud.

”Juristerna bestämmer”

– Det är näst intill omöjligt, det verkar vara jurister som bestämmer i Sverige och inte folkvalda politiker. Ett beslut som fattats av 61 personer i fullmäktige kan upphävas av en jurist på en lägre instans. Det måste till en lagändring, säger Bo Frank.  

Växjö är inte ensamt i sin kamp mot de högljudda och färgsprakande himlaspelen. Flera kommuner har fått eller kan vänta samma besked:  

När Nynäshamn ville ha fyrverkeriförbud i centrum sade länsstyrelsen nej. Andra kommuner som fått se sina beslut om fyrverkeriförbud ändrade är Strängnäs och Mörbylånga på Öland. 

Stressar djuren

Och efter ett medborgarförslag i glesbefolkade Härjedalen beslutade ett enigt kommunfullmäktige att förbjuda fyrverkerier, främst med hänsyn till hästar och hundar som kan bli extremt stressade av smällarna. Reglerna ska börja gälla från och med år 2018, men har överklagats till kammarrätten. 

I Växjö fick man på årets första dag en smärtsam påminnelse om riskerna med pyroteknik:  Några minderåriga pojkar tog sig olovligen upp på taket till en skola i stadsdelen Sandsbro för att skjuta raketer.  Resultatet – en våldsam brand som var på riskerade att förstöra hela skolan men som slutade med att gymnastiksalen brann upp och skolbiblioteket, expeditionen och mellanstadiets slöjdsalar blev förstörda. 

”Går bara att spekulera”

– Jag vet inte om ett förbud hade hjälpt mot just denna händelse eftersom de som inte respekterar lag och ordning nog fortsätter med fyrverkerier ändå, säger Bo Frank (M). 

– Det går bara att spekulera om vilka effekter ett fyrverkeristopp hade kunnat ge på årets nyårsfirande, men sannolikt hade vi haft något färre raketer i alla fall.

Fakta om fyrverkerier

  • Det är åldersgräns på 18 år för att köpa, inneha eller använda fyrverkerier. Det är även straffbart att ge fyrverkerier till underåriga.
  • I de flesta kommuner är det endast tillåtet att skjuta fyrverkerier på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton. Klockslagen kan variera. Den som bryter mot detta kan dömas till penningböter.
  • Under övriga tider krävs tillstånd av polisen.
  • I vissa kommuner finns lokala föreskrifter om förbud, bland annat i närheten av känslig bebyggelse, sjukhus, äldreboenden mm.
  • Sedan millennieskiftet har nya regler om fyrverkeripjäserna samt ökad information om riskerna gjort att antalet olyckor halverats i Sverige. Nyårsafton är den dagen på året då flest svenskar skadas av fyrverkerier.
  • Varje år skadas cirka 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning. Drygt tjugo av dessa har så allvarliga skador att de behöver läggas in på sjukhus för fortsatt vård.

Källa: Polisen, MSB m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.