Pernilla Stålhammar Foto: Riksdagen / Jessica Gow, TT

Kontroversiell MP-ledamot tillbaka i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

I december 2017 tvingades MP-ledamoten Pernilla Stålhammar lämna sina uppdrag i riksdagens utskott efter att ha riktat grova anklagelser mot partivänner i sociala medier.
Nu är hon tillbaka i riksdagen.

Pernilla Stålhammar beskrev i sociala medier partikollegor som säkerhetshot och skrev att hon betraktade det hela som ”en nationell säkerhetsfråga”.

Stålhammar anklagade också ledande miljöpartister för att ha tvingat henne att ljuga och hotat att krossa henne. I bakgrunden fanns ett kraschat förhållande med en kollega som lämnade partiet 2015.

Skadat förtroende

Det hela slutade med att Stålhammar tvingades lämna sin post som MP:s utrikespolitiska talesperson i riksdagen och plats i utrikesnämnden.

”Förtroendet för henne har tagit skada... Bakgrunden till det är de påståenden om partiföreträdare hon skrev på sociala medier”, skrev MP:s gruppledare Maria Ferm och Jonas Eriksson i ett uttalande till Aftonbladet.

Hon satt dock kvar som riksdagsledamot fram till valet i höstas.

Återvänder till riksdagen

Efter att regeringsbildningen nu är klar återkommer Pernilla Stålhammar till riksdagen, som ersättare för finansmarknadsminister Per Bolund.

– Nu tar vi nya tag, hur vi agerade förra mandatperioden var utifrån den situation som rådde då, säger Jonas Eriksson, Miljöpartiets gruppledare i riksdagen.

Är det ett problem att hon kommer tillbaka?

– Absolut inte, hon är nominerad av Stockholms stad och har säkert kompetenser att tillföra, säger Jonas Eriksson.

Det är ännu inte bestämt vilka uppgifter Pernilla Stålhammar kommer att få. Tills vidare är hon placerad i socialutskottet.

SVT Nyheter har sökt Pernilla Stålhammar för kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer