Gudrun Schyman talar för Feministiskt Initiativ på första maj i Göteborg. Foto: Thomas Johansson/TT

Uppåt för S och Fi

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Socialdemokraterna går kraftigt framåt i en ny opinionsmätning inför Europavalet den 25 maj. och Fi tycks fortsätta sin frammarsch. Men olika mätningar skiljer sig en hel del.

Jämfört med valet 2009 har S ökat 6,3 procentenheter till 30,7 procent. M har gått upp 4,0 procentenheter till 22,8 procent, enligt undersökningen som Ipsos gjort för Dagens Nyheter.

Piratpartiet tappar mest, minus 5,8 procentenheter. PP får 1,3 procent i mätningen där även Folkpartiet minskar 5 procentenheter och hamnar på 8,6 procent.

EU-valet 2014

Fi och SD klarar spärren

Dagens andra mätning, från Demoskop/Expressen, pekar på att Feministiskt initiativ tar sig in i Europaparlamentet. Partiet får 4,3 procents stöd i mätningen, jämfört med 2,2 i senaste valet 2009.

– Det är väldigt roligt. Men utifrån den verklighet jag möter kan jag inte säga att jag blir förvånad. Nu kan vi lämna diskussionen om bortkastade röster, säger Fi:s talesperson Gudrun Schyman till Expressen.

– Det är en helt otrolig utveckling med tanke på att de vid förra riksdagsvalet låg under en procent, säger Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap med inriktning på genus, om FI:s framgångar.

Men siffrorna varierar rejält. Hos Ipsos får Fi 2,8 procent, och hos Demoskop 4,3 procent.

– Det handlar om ett litet parti, och för små partier är sådana här undersökningar väldigt osäkra.

Valdeltagande oklart

Även Sverigedemokraterna klarar fyraprocentsspärren med sina 6,3 procent i mätningen, upp från 3,3 procent 2009.

– Det är ett rejält lyft mot andra mätningar, det gläder mig. Samtidigt är det tydligt att våra väljare i hög grad inte tänker rösta i EU-valet, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Demoskop betonar att siffrorna är osäkra, och det är bara en dryg fjärdedel av de 1.000 personer som svarat i undersökningen som är helt säkra på att de kommer att rösta. Hela 19 procent svarar att det är helt uteslutet att de kommer att gå till valurnorna den 25 maj.

Enligt mätningen stiger stödet för de rödgröna partierna jämfört med valet 2009, men inom Alliansen är det bara Kristdemokraterna som får ett ökat stöd.

I Demoskops mätning backar Moderaterna något, till skillnad från framgången hos Ipsos.

”Schyman bär partiet”

För Feministiskt inititativs del pekar Drude Dahlerup på problemet i att Fi inte har några trogna kärnväljare.

– Det är Gudrun Schyman som bär upp partiet. Folk kommer leta efter hennes namn på vallistan, men där finns hon ju inte.

Även för andra partier varierar stödet stort beroende för vem som mäter. M och KD får till exempel 22,8 respektive 2,9 hos Ipsos, men 17,8 respektive 6,0 hos Demoskop. Mätningarna är osäkra, skriver både DN och Expressen, bland annat på grund av valdeltagandet.

– Sannolikt är det så att flera av dem som nu uppger partisympati sedan inte röstar, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos till DN.

Forskaren: Många stödröster

Det kan bli många partier som landar i närheten av spärren i EU-valet om två veckor, så stödröstande lär behövas, säger Sören Holmberg, valforskare och professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet

– I alla mätningar som jag har sett ligger SD fortfarande svagare inför EU-valet än inför riksdagsvalet. Jag misstänker att det har att göra med att det är svårt att mobilisera EU-motståndare att rösta.

– Det gör ju att det kan bli spännande för SD på valkvällen. Spärren är ju inte 4 procent utan de facto upp emot 5 procent för att få ett mandat.

Även Feministiskt initiativ kan komma att falla på målsnöret.

– FI är på väg upp i alla mätningar, men har inte varit över 5 procent i någon mätning som jag har sett. De behöver eventuellt också lite stödröster.

Osäkerhetsfaktorer

Det finns dock en rad osäkerhetsfaktorer kring siffrorna.

– Felmarginalen är hyfsat stor och dessutom är det väldigt osäkert i sådana här mätningar eftersom det är en så stor andel som inte kommer att rösta, säger Holmberg och fortsätter:

– Dessutom är det mätningar från början av valrörelsen, det här är i stort sett aprilmätningar vi talar om. Det gör att det än så länge är väldigt influerat av vilka sympatier man har i riksdagsvalet.

EU-opinionen enligt Demoskop/Expressen

Så stort stöd får partierna i procent hos Demoskop:

(Parti/Väljarstöd/Förändring i procentenheter sedan Europavalet 2009)

 • Socialdemokraterna: 29,8; +5,4
 • Vänsterpartiet: 6,7; +1,0
 • Miljöpartiet: 12,6; +1,6
 • Moderaterna: 17,8; -1,0
 • Centerpartiet: 5,4; -0,1
 • Folkpartiet: 9,2; -4,4
 • Kristdemokraterna: 6,0; +1,3
 • Sverigedemokraterna: 6,3; +3,0
 • Piratpartiet: 1,4; -5,7
 • Feministiskt Initiativ: 4,3; +2,1
 • Junilistan: 0,3; -3,5

1.000 telefonintervjuer genomfördes under perioden 29 april till 7 maj 2014.

Frågan löd: Vilket parti tror du att du kommer rösta på i EU-valet?

Källa: Demoskop, Expressen (TT)

Så stort stöd får partierna i procent hos Ipsos:

(Parti/Väljarstöd/Förändring i procentenheter sedan Europavalet 2009)

 • Socialdemokraterna: 30,7; +6,3
 • Vänsterpartiet: 7,1; +1,4
 • Miljöpartiet: 12,7; +1,7
 • Moderaterna: 22,8 +4,0
 • Centerpartiet: 4,0;- 1,5
 • Folkpartiet: 8,6; -5,0
 • Kristdemokraterna: 2,9; -1,8
 • Sverigedemokraterna: 5,7; +2,4
 • Piratpartiet: 1,3; -5,8
 • Feministiskt Initiativ: 2,8; +0,6
 • Junilistan: 0,5; -3,1

1 506 telefonintervjuer gjordes under perioden 25 april – 4 maj 2014.

Frågan löd: Om det var val till Europaparlamentet i dag, vilket parti skulle du då rösta på?

Andelen osäkra väljare som inte angav något parti var 27,4 procent.

Källa: Ipsos, Dagens Nyheter (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet